House in Wilhermsdorf
René Rissland + Simone Ottinger

House in Wilhermsdorf by René Rissland (eyland 07) + Peter Dürschinger

eyland 07 - René Rissland as Architects

The municipality of Wilhermsdorf is located west of Nuremberg in immediate vicinity of the Nature Park Frankenhoehe. The plot is situated on the edge of a typical German family house settlement and impresses with its south-facing hillside.


The development plan provides here a single-storey building with gable roof. Client and architect have tapped the full potential of the rules and reinterpreted them in their favor. The result is a house that integrates well in the context despite of his individual appearance.


The whole building stands on a base of garage and utility rooms. This pedestal bears the glassy ground floor, which is in fact rated as second basement. Above it hovers a black cuboid with a slightly inclined gabled roof.


The glassed floor is the main entrance of the house. Kitchen and dining area are aligned to the terrace from which you can overpeer the whole valley. A full-fledged two-bedroom unit is arranged where the rear side of the building attaches to the hillside. The unit can be flexibly used as an office or as a separate apartment.


A concrete wall forms the central element on all floors across the house. A folded zigzag staircase made of concrete connects the floors together. Every second stage consists of oak planks, a claviature of warm and cool tones. A steel mesh serves as fall protection.


The living and sleeping areas are located upstairs. A small gallery mediates between dining area on the ground floor and living area above. The airspace is covered by a white protective net and is used as a giant hammock - the preferred playground for the little daughter and her friends.


The principle of semipermeable zoning was also applied between bathroom and bedroom. A curved glass brick wall projects vaguely glimpses of the shower area to the parents bedroom and feeds the appetite for more.


In the living area invites a huge panorama window to sit down and relax. It opens a wide view over the surrounding natural scenery and the roofscape of the settlement through the historic old town.


The roof soffit was shuttered in traditional concrete technology with wooden boards. The concrete-texture reflects in width and joint pattern the oak floorboards of the upper level.


The exterior facade of the upper floor is covered with charred larch. The silky-mat black-shimmering carbon layer protects the wood from parasites and the weather. It offers an intelligent alternative to the conventional wood protecting agents. The method of wood pyrolysis, borrowed from the Japanese Yakisugi, was refined and optimized by a specialist company from northern Germany. Therefore the necessary amount of burnt wood could be produced within a short period of time. The black-shimmering facade integrates well into the landscape, both summer and winter. Yellow green metal frames accentuate the facade, emphasize individual windows and connect others.


Even in old age, the building should meet the demands of the residents needs. Therefore and despite his slope position the house is built entirely barrier-free. All floors are accessed via a central lift. The layout with its flexible divisibility of units allows an intergenerational and demand-oriented use or adaptation. Power is supplied by geothermal energy supported by solar panels on the roof. Thereby the house is autonomous from local energy suppliers and the fluctuating oil and gas prices.


The entire construction process was documented by the German television and can be viewed in the following media library:


http://www.br.de/mediathek/video/sendungen/traumhaeuser/ein-haus-aus-feuer-und-glas-100.html

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
manufacturerCarl Stahl Architecture
manufacturerManfred Huck GmbH
Charred WoodWABAU - Warener Baugesellschaft mbH
Product Spec Sheet
manufacturer
manufacturer
Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More