House Marinha-Grande

House Marinha-Grande

Architect
Contaminar Arquitectos
Location
Amieira, Marinha Grande, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Fernando Guerra | FG + SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Metal claddingRHEINZINK
ChannelingGamiClima
StructuresGrupo Sosoares
Sanitary ware, ceramic tilesJofeper
ManufacturersSosoares S.A.

Product Spec Sheet
Metal cladding
Channeling
Structures
Sanitary ware, ceramic tiles
by Jofeper
Manufacturers

House Marinha-Grande

Contaminar Arquitectos as Architects

I get in the car, turn the keys, listen to the noisy symphony coming from the engine and hit the road to reach my house in the town of Amieira, next to Marinha Grande, land of glass and the mold industry in Portugal.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

Arriving at the desired address, after passing through the small family industries and between the pine forest of Leiria and the small town of Amieira, with some isolated and disordered houses, I see amidst the green vegetation, at the bottom of the plot, the house, which has an industrial image, which refers to the industrial pavilions in Marinha Grande, but at the same time conveys the comfort, scale and image of a contemporary dwelling. A large and voluminous metallic canopy, black and dynamic, draws the contours of the house and rests on a glass box that makes it levitate.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

The zigzag path from the entrance gate to the house is a walk through my garden, an alley with two paths, one for the car and another pedestrian that branches with other paths through the garden.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

As I approach, I discover the outdoor pool that forms a mirror and a scenographic image in front of the house. I also dazzle a small volume hidden by the plants, the garage, but I continue my way on wheels through the garden that leads me to the main building.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

Upon reaching the end of the route, I am greeted by a large porch where I park the car, and in the center of my canopy there’s a welcome patio that is the center of the house, which perforates the large black square covering the house, organizes the “U” shape of the house and separates the social area from the intimate area. The concrete exterior walls contrast with the transparency of the glass and protect the most private spaces.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

The patio light gets me to the wooden front door. Upon entering, I feel that there are no boundaries between the outside and the inside, the surrounding greenery and the courtyard garden invade the interior of the home. The industrial look disappears and I feel the comfort of my home.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

I leave my coat and car key in the entry hall, on the central piece of furniture, which separates the living room from the access to the office and a small bathroom to support the social area. On the opposite side is the kitchen that extends my gaze over the garden.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

I follow the corridor that joins the social area to the rooms and goes around the central patio, maintaining visual contact with my car that rests under the roof, and I pass the laundry room without realizing it.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

When I enter the corridor of the private volume, where the rooms are located, I am surprised every day by the light from the back of the corridor, coming from the small patio that takes me to my room, as well as, when I enter all of the rooms, the light and the green of the garden again destroys the boundaries between the outside and the inside and lets the big green rug invade the rooms.

photo_credit Fernando Guerra | FG + SG
Fernando Guerra | FG + SG

Upon entering my room, I go to the closet and bathroom to make myself as comfortable as possible and later, when I rest my head on the pillow, I will feel that at the end of this trip, life is like a road, my body is the car that travels through it, and my house is the service station that fuels me and supplies me with the energy I need for the next few kilometers.

Caption
Caption
Caption

Team:
Author(s): Joel Esperança, Rúben Vaz, Eurico Sousa and Joaquim Duarte
Collaborators: Filipa Pimpão, Ana Carolina and Sara Fernandes 
Interior design: Espaço Libris - Leiria
Construction Management: J.A.F. Gameiro

Material Used:
1. Jofeper - sanitary ware, ceramic tiles
2. Channeling: Gamiclima
3. Structures: Grupo Sosoares

Read story in EspañolPortuguêsDeutschItaliano and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More