House of Sweeping Shadows

House of Sweeping Shadows

Architect
Abin Design Studio
Location
Bansberia, West Bengal, India | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Abin chaudhuri

House of Sweeping Shadows

Abin Design Studio as Architects

This project comprised a design intervention for a part of the client's existing property. While in one half of the land stood the client's residence, the other half was primarily bare save for a half-built 2-storey structure to one side and a central pond that the client had walled up. Although they wished to retain the existing structure, we were encouraged to update this extension to a leisure zone with a contemporary look.

 

The brick-lined pond was converted to a swimming pool while the structure houses a gym, changing rooms and guest entertainment lounges overlooking the pool and lawns. The landscape incorporates a barbeque station, a sunken sit-out and a small aviary amidst the hard and soft scaped open areas.

 

Given the unremarkable nature of the existing building, we were prompted to encase the mass with a modern facade to create a bolder form. A self-supporting metal structure was devised with minimal anchoring on the building within. This in turn enabled the incorporation of a verandah on the upper level.

 

Designed as a curved, louvered surface, the crafted metal facade casts mesmerizing shadows in the interior spaces. There is a soft play of light and shade as the sun moves across the horizon through the day. Rectilinear punctuations along the curve, crafted as this lamina surfaces using sheet metal, strategically open out the spaces to the idyllic views outside.

 

The interiors are treated in simple lines with whitewashed walls and contemporary furniture over a daring red floor. the open louvers allow for the verandah to stay well ventilated while keeping the sharp south-western sunlight at bay by breaking it up into thin tendrils of light. The sunken sit-out is contrastingly rendered in pigmented concrete complemented with views of the pool, verdant plant-beds and the aviary.

 

The combination of masses of varied scales, bold metal facade with soft verdant landscape, and the dark hues complementing the open skies over the reflective water body make for a serene, modern extension to the client's residence.

 

Material Used :

1. TATA -  MS Square Hollow Sections

2. PICCOLO Tiles

3. ASDS [Ajay Shah Design Studio], House of Things- Chairs

4. Black Cudappah Stone

5. Asian Paint – Black enamel paint

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
MS Square Hollow SectionsTata Steel
Black enamel paintAsian Paints
TilesPiccolo Mosaic
ChairsThe House of things
Product Spec Sheet
MS Square Hollow Sections
Black enamel paint
Tiles
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More