House with a Peristyle, Kharkiv, Ukraine

House with a Peristyle, Kharkiv, Ukraine

Architect
Drozdov & Partners
Location
Kharkiv, Ukraine
Project Year
2015
Category
Private Houses

House with a Peristyle, Kharkiv, Ukraine

Drozdov & Partners as Architects

location: Kharkiv, Ukraine function: single-family house size: 823 m2 status: realized (2015) architects: Sergey Vlasov, Oleg Drozdov, Vyacheslav Zhemir, Ekaterina Yolkina, Sergey Kostyanoy, Aleksandr Pominchuk, Timofey Ulanchenko photo: Andrey Avdeenko


The house is located on a clearing inside an oak-tree forest that is homogenous in its structure. Much in the same way as flat steppe, the homogenous dendrology of the forest is far from being a simple setting for developing a scenario. Therefore, as long as we define the forest as an “occupied” place, we introduce the empty space of the peristyle as an “antithesis” to it. Under the influence of some centrifugal force, all the elements of the estate are exposed to the forest with their outer contour. The inner courtyard unites and brings together all the functional volumes of the house (living room, kitchen, utility rooms, gym). Typologically, the house is close to the traditional farmstead in the Carpathians. The forest manifests itself in two images. On the one hand, it is the forest which approaches the house, and on the other hand – it is the paradoxical perception of the forest from within the peristyle. This perception is further emphasized by the vertical apertures of the gallery that echo the tree trunks. Following the principle of the Medici palace in Florence, there is a direct correlation between the rank of the premises and their physical parameters, such as area and height. All the premises are arranged as a flexible sequence of interflowing spaces, starting from the parking space and going as far as the open terrace with a swimming pool. The peristyle fits into this chain of premises and acts as an important intermediary between them, articulating all the major directions. The rhythmic colonnade of the peristyle enters the house enhancing the feeling of transit movement. The same principle is maintained on a lower scale due to partition walls, furniture and other elements. The landscape shows two opposite tendencies: emphasizing the natural surroundings and introducing utterly man-made agricultural elements.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
LivingstonessmarinLivingstones
Tolomeo megaArtemide
Product Spec Sheet
Livingstones
Tolomeo mega
Cultural Centre De Grote Post Ostend
next project

Cultural Centre De Grote Post Ostend

Concert Halls, Cultural Centres and Theaters
Ostend, Belgium - Build completed in 2012
View Project