(Im)movables on Canvas

(Im)movables on Canvas

Architect
h3o
Location
Barcelona, Sant Antoni neighborhood
Project Year
2019
Category
Housing
Adrià Goula
Product Spec Sheet
RoleBrands
PlumbingGROHE
PavementArdex GmbH
ToiletsDuravit
Electric MechanismsBerker
Suspended LightingVitra.
Product Spec Sheet
Plumbing
by GROHE
Pavement
Toilets
by Duravit
Electric Mechanisms
by Berker
Suspended Lighting
by Vitra.

(Im)movables on Canvas

h3o as Architects

(im)movables on canvas

The refurbishment of a “Loft not Loft” in Parlament Street in Barcelona, or how to fill a white canvas with “movables” (furniture) of sinuous shapes that define living spaces.

 

Difficulty and Virtue

The Xurigué building was drawn and built in 1868 by the master builder Pau Martorell in the heart of Sant Antoni neighborhood. It was one of the first illegal constructions in Cerdà’s Eixample and it was located just outside the walls of what had been the Gate of Sant Antoni and where 10 years later the current market would appear. This is one of those Barcelona buildings born between eras. In an Eixample that still had not defined its specific “Eixample Typology”, the Xurigué building is part of the tradition exported from Ciutat Vella neighborhood, where masters used to build in narrow bays.

The fact of being a pioneer building of the Eixample is reflected in the particular structural and lighting solutions. Originally, the spatial organization was conditioned by 2 very deep bays (6m long) crossed by a bearing wall with a small opening that communicated -but also stifled the continuity- among rooms. On the other hand, three bright courtyards generously oxygenated the house.

 

Loft yes but not on a white canvas

 One of the project challenges was to seek, against the original distribution, a diaphanous dwelling to fully enjoy the 80sqm as a spatial continuum. At the same time, it had to be compartmentalized.


With this idea, it was decided to organize the functional program in three successive strips from access to façade. From more to less enclosed. From less to more luminous. The bathroom and WC are the first strip and linked to the technical patios. The night area in between, more internal and protected. The living room and the kitchen face the street and the south.


One of the first decisions was to empty and unify the space turning it into a white canvas defined by its 3 patios and the bearing wall. Thus, the feeling of a generous and overflowing space was accentuated.

Then we defined the different supports.

 

The (im)movables

 Once having the whiteness of the empty space, some new elements are placed: the (im)movables. Due to their materiality and shape, they vibrate and fill the apartment with objectual life. They are immovable movables.


(Im)movables arranged within the neutral space to differentiate rooms in a spatial continuum.


(Im)movables creating circular flows to increase spatial complexity.


(Im)movables that -like “movables”- integrate home-living elements: bookstore, bench, kitchen, sofa, sink and shower.


(Im)movables mixing cream color, pink marble, wood, some stainless steel and a punch of black plugs.


Material Used:

1. Duravit - Toilets

2. Vitra – Suspended Lighting

3. Berker 1930 - Electric Mechanisms

4. Ardex - Pavement

5. Grohe - Plumbing

Project team
h3o
Architects
Contractors
People's Pavilion  by bureau SLA & Overtreders W
next project

People's Pavilion by bureau SLA & Overtreders W

Pavilions
Ketelhuisplein, Eindhoven, Netherlands - Build completed in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter