Information centre leidsche rijn

Information centre leidsche rijn

Architect
architectenbureau cepezed
Location
Utrecht, Netherlands
Project Year
1999
Category
Information Centres

Information centre leidsche rijn

architectenbureau cepezed as Architects

In this building, residents of the new Leidsche Rijn suburb of Utrecht are informed by instances such as the Municipality, project developers, and the public transport company about plans and developments in their area. At the start of the design, the surrounding landscape was still intact. Once completed, however, Leidsche Rijn will have the same dimensions as a city like Leeuwarden. In order to ensure that the information centre would still be striking even when the advancing construction had completely enclosed it, cepezed sought for a straightforward way of giving the building a permanent spatial allure. Because it would only be temporarily used as an information centre, it had to be capable of accommodating a different function in the future. A functionally neutral building was created as an equilateral triangle that, in its cross-section, begins low on the east side and rises up eleven metres to the opposite point. The middle section of the building is completely open and, due to its transparent entrance façade forms a continuous unit with the adjoining exterior court that is also used for exhibitions and manifestations.

Project Credits
Family House in Jinonice
next project

Family House in Jinonice

Private Houses
Prague, Jinonice, Czech Republic - Build completed in 2019
View Project