Interpretation Space Of The Alcazar Wall Of Arjona

Architect
Mensulae | Architecture & Heritage
Location
Calle del Sol, 22, Arjona, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Heritages

Interpretation Space Of The Alcazar Wall Of Arjona

Mensulae | Architecture & Heritage as Architects

The proposal involved the consolidation and conservation of the different defensive elements, as well as the creation of a space for the interpretation of the wall of the Alcázar of Arjona, which would help to raise awareness, enhance the value and publicize this defensive complex. This is a public space for tourist and cultural use made up of various areas that coincide with the original starts, dispositions and heights of the remains of the various known wall structures: the moat space, an accessible area where the museum materials are located for the interpretation of the medieval remains; the liza space, which maintains the dimensions and separation between the original remains that helps the spatial interpretation of the defensive structures; the podium space and the interior of the tower with a staircase access which, together with the upper volume of the tower, receives a new constructive formalisation.

The historical-archaeological work obtained certain data on the original constructive configuration of the tower that made it possible to establish a constructive criterion for the formalisation of the new volume of the tower to be reintegrated.

This second volume was built up to the height necessary for the rebalancing of thrusts by a lime concrete gravity wall using the traditional “tapial” technique, with wooden formwork. Thus implementing a new discourse with the use of materiality as a differentiating element of the different stages of the monument.

The intervention was based on the criterion of preserving the authenticity and integrity of the monument; therefore, the construction techniques and new materials respect the basic parts of the monument, the balance of the composition, its chromatism, texture and its relationship with its surroundings. These are traditional construction procedures, similar to the originals, which ensure compatibility and integration with the pre-existing elements.

 

Material Used:
1. CTS ESPAÑA: restoration products
2. FYM: concrete
3. GECOL: lime

This story is available in multiple languages
Product Spec Sheet

ElementBrand
Restoration productsCTS ESPAÑA
ConcreteFYM
LimeGecol
Product Spec Sheet
Restoration products
Concrete
by FYM
Lime
by Gecol
Covered market and exhibition area in Schiltigheim
next project

Covered market and exhibition area in Schiltigheim

Exhibition Centres
Bas-Rhin, France - Build completed in 2018
View Project