"Invisible Border”installation for the 2016 Salonedel Mobile in Milan

"Invisible Border”installation for the 2016 Salonedel Mobile in Milan

Architect
MAD Architects
Location
Milan, Italy
Project Year
2016
Category
Exhibitions
Moreno Maggi

"Invisible Border”installation for the 2016 Salonedel Mobile in Milan

MAD Architects as Architects

“Architects usually creates borders by defining spaces - what is inside and outside, what is nature and the artificial – buttoday’s society already has too many invisible borders. As architects we should instead focus on how can we blur those borders and encourage interaction across them”- Ma Yansong


Tuesday Apr. 12th, Milan - MAD Architects creates a translucent installation for the 2016 Milan Design Week in the traditional Cortile d’Onorecourtyard of UniversitàdegliStudi di Milano. The installation is a part of the “Open Borders” exhibition, curated by the Italian magazine Interni. MAD’scontribution, entitled “Invisible Border”, alters the perception of space.


“Borders are usually seen as something closed and unapproachable but I think it’s interesting to make borders attractive, dynamic and engaging. So we decided to play with the border between thehistorical loggiasand the garden in front of it, and design a transition in-between them.”Says Ma Yansong founder and principal architect of MAD Architect.


The installation represents a sculptural gesture that is inserted to break the balance of the Cortile d’Onore and at the same time establish a new shelter, between the façade and the courtyard, for people to engage in discussions or just contemplate the sky through the canopy.The result is an installation, inspired by natural flow of wind and water, which extends the physical and conceptual threshold of a boarder.


“Our installation blurs the boundaries between the traditional and the contemporary. You see the difference in each end, but the transition is very organic. It’s like we open up a conversation between the past and the present.” - Ma Yansong


MAD’s installation is comprised of ETFE with a gradient color, the lightweight and flexibility of the polymer allows it to move with the wind and create a subtle whistling sound. The installation reflects the hues of the sky during the day, leaving glimpses of the columns and loggias. In the evening it becomes a luminous surface that brings the courtyard to live with new colors.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Light DesigniGuzzini
Product Spec Sheet
Light Design
N M Bodecker Foundation
next project

N M Bodecker Foundation

Skateparks
Portland, OR, USA - Build completed in 2017
View Project