Isarphilharmonie concert hall
HGEsch Photography

A violin in its case - Isarphilharmonie concert hall completed in timber module construction

gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects as Architects

After a construction period of just 18 months and within the budget of 40 million euros, the Isarphilharmonie concert hall in timber module construction with about 1,900 seats, has now been completed. In combination with the former transformer building (Hall E), which has been refurbished to listed building standard, it will become the focal point of Gasteig HP8, the venue for Europe’s largest cultural center during its general overhaul. The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have succeeded — within a very tight time frame and budget — in creating an attractive venue with top-class acoustics of international standard that establishes the former Stadtwerke site in Sendling sustainably as a new, vibrant cultural quarter in Munich.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography

The site at Hans-Preißinger-Straße 8 (“HP8”) is characterized by existing industrial, workshop and administration buildings that are now being used as artist studios and for other creative enterprises. In this organically grown urban fabric, three further modular buildings are being built in addition to the Isarphilharmonie building. They will house institutions such as the Munich Adult Education Center and the Munich University of Music and Performing Arts, as well as a restaurant and other event venues. Their positioning in the urban design context is based on a design by gmp and emphasizes the former transformer building (Hall E) as a spatial and functional center of the quarter, which opens out towards the River Isar and the Flaucher park.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography

By utilizing Hall E for the HP8 center, a new public facility is being created at the banks of the River Isar, which will exist beyond the Gasteig use period. At the same time, the industrial character dating from 1929 will be preserved. The external appearance is dominated by concrete and red-brick facades, whereas the interior features a building-high atrium with top lighting and blue balcony railings fronting the surrounding tiers. In addition to the Isarphilharmonie foyer on the first floor, a branch of the Munich Public Library with an events venue, seminar and meeting rooms, and arts agency and eatery premises round off the room schedule, thereby creating a public space that will be popular and busy throughout the day.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography

The existing building and the new modular building are separated by a glazed joint, which also contains the access steps to the concert hall. The new building is made up of two separate construction systems: the core of the building is the concert hall in modular timber construction. In cooperation with structural engineers schlaich bergermann partner sbp, gmp developed the hall as a push-fit system of solid timber elements. To shorten the construction period, these elements were prefabricated while the outer steel structure was being erected; they were then assembled on site and faced with an industrial cladding system suitable for the time-limited service life.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography

The use of single-skin floor and wall elements made it possible to further reduce the construction period. “Like a violin in its case, the concert hall has been designed as a building within a building. The modular timber building fits into the system construction shell, which is reduced to its basic protective function; taking into account precise acoustic requirements, the design has been completed to the last detail”, Stephan Schütz, partner at gmp, summarizes the design concept.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography

The hall has been designed in the form of a classic “shoe box”, in which the orchestra takes its place on the front stage. The overall design principle of the interior was determined by the demanding acoustics requirements. From the very beginning of the design process and in close cooperation with Yasuhisa Toyota and his team of Nagata Acoustics, gmp developed the geometry of the space in accordance with acoustics principles. With the overlapping arrangement of the prefabricated elements in saw-tooth formation and their rough surface, in combination with the geometry of the stage area, the rising parquet, and the seating, the sound-reflecting surfaces combine perfectly for the purpose of good acoustics.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography

The result is a very special sound experience; in addition, an intimate atmosphere is created by the dark coloring, whilst the light-colored wood of the stage attracts the attention of the audience. “From the outside, the Isarphilharmonie building may appear plain but on the inside we did not economize on anything”, says Max Wagner, Managing Director of Gasteig München GmbH. “Everybody was immediately delighted with the vibrancy of the hall and with the sound experience”.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography

Surrounding the concert hall, between the hall itself and the facade, is an area with service functions that will also serve as a buffer between the exterior and the hall with its very demanding requirements in terms of climate and acoustics. The outer building envelope, which was designed to reflect the economic constraints of a limited service life, was implemented by Nüssli, a company from Switzerland. The system makes it possible to replace the building facade at low cost, for example if it can be foreseen that the use of the concert hall is likely to continue beyond the planned period.

photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography
photo_credit HGEsch Photography
HGEsch Photography
photo_credit gmp Architekten
gmp Architekten
photo_credit gmp Architekten
gmp Architekten
photo_credit gmp Architekten
gmp Architekten

Read story in Deutsch

GASTEIG HP8 ISARPHILHARMONIE CONCERT HALL

Trimo as Manufacturers

MATERIAL CHOICE OF THE MAESTROS

Requiring to be built quickly, just 18 months, and to a fixed budget of 40 million euros, Qbiss One was the material of choice – its fully prefabricated façade solution enabling quick, efficient, and precise installation, with reduced costs and minimal quality risk. Mindful of the building’s long-term use Qbiss One, being up to 99% recyclable, and made from up to 56% of recycled materials, also ensures its sustainable future. Qbiss One also contributed to the outstanding acoustics (Airborne sound insulation: Rw(C:Ctr) 30 (-1;-3) (dB)) of the concert hall, its stone wool core both insulating from unwanted noise whilst its absorbing properties improving the internal sound field quality by absorbing echo and reverberation within the room and contributing to good room acoustics.

 

BEAUTY THROUGH SIMPLICITY

Qbiss One, with its architecturally led features of optical flatness, rounded corners, and in particular its shadow/flush joints, helped create a visually pleasing building whilst being also sympathetic to the surrounding environment and existing buildings. Qbiss One’s rounded corner delivering a superior aesthetic appearance whilst also preventing any potential threat of corrosion and its energy efficiency, achieving values down to 0.15 W/m 2 K, ensures the Qbiss One façade system, provides the perfect living environment.

 

IN SAFE HANDS

Recognising the importance of protecting life, especially from the risks of smoke and fire, the choice of Qbiss One ensures safety with no compromise. With its class A1 non-combustible core material, not adding any energy to a fire, the insulation will not ignite when exposed to flames which can prevent fire from spreading to other materials. In fact, the entire Qbiss One façade system has an A2 classification and assures two hours fire resistance (integrity and insulation) at thickness of 150 mm. 

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More