Ishaara

Minnie Bhatt Design as Architects

Once the space opened up the expansive facade facing the central courtyard of the mall flooded the premises with natural light. This inspired the idea behind the concept of creating a restaurant space that resembled a conservatory. Building on that concept we chose natural finishing materials that lent them to this central thought.


The indoor facing facade is an abstraction of the form of a tree form and created in powder coated stainless steel and beveled glass pieces. At the entrance behind the hostess desk we placed a console table made of poured cement concrete and wood with a cluster of small pots plants and plants on it. To the left of the entrance we placed two tall back cane easy chairs for guests awaiting a table to relax and enjoy a drink.


The entire bar, artisanal chaat counter and live tandoor kitchen were designed to resemble a large monolithic block of stone cut into 3 to create the 3 counters with angular sides in stone finish, achieved after a lot of sampling. The bar back display rack and the rack behind the chaat counter is created with raw metal sheets left to their natural finish. The live kitchen is enclosed with fire retardant glass panels and gives a view of the faceted copper finished well inside.


We created a metal and tarnished mirror divide screen and placed it behind the bar seating to reflect and enlarge the space. The bar table in the middle is created with a natural wood log too and metal bases. The highlight of the restaurant design is the Venetian terrazzo floor which was cast on site with natural marble and stone pieces set into situ. This visually enhances the look of the entire restaurant with its natural and rustic greenhouse charm. The wall to the right is clad with cast cement concrete panels and a wooden shelf on top with plants, books and gardening tools. The furniture is made of teak wood and natural veneers.


The upholstery is in linen fabric of many colors like mustard yellow, rust and green. Along the courtyard side facade we placed a long running couch lending a visual expansiveness to the space. To camouflage the exhaust and air conditioning ducts in the ceiling above we created a grid made with vertical wooden slats and suspended it below the ducts. All the light fittings have been custom created for the restaurant. The private dining area is at the far end of the space. We had a large botanical print custom created on wallpaper for this area. We filled up the space with natural plants to complete the visual of a restaurant set within a conservatory.

Share or Add Ishaara to your Collections
Project team
Los limoneros - house over a garden
next project

Los limoneros - house over a garden

Private Houses
Marbella, Spain - Build completed in 2014
View Project