J - Contemporary Japanese Restaurant

J - Contemporary Japanese Restaurant

Architect
FADD Architects
Location
Via Agostino Depretis, 24, Naples, Metropolitan City of Naples, Italy | View Map
Project Year
2016
Category
Restaurants
Roberta Ciuccio
Product Spec Sheet

ElementBrand
BabilaPEDRALI SPA
Main floor tilesAgglotech
VasesAtelier Vierkant
Margot chairBONTEMPI CASA
LuciIvela
DishesSerax

Product Spec Sheet
Babila
Main floor tiles
Vases
Margot chair
Luci
by Ivela
Dishes
by Serax

J - Contemporary Japanese Restaurant

FADD Architects as Architects

J Contemporary Japanese Restaurant is located in Naples in one of the buildings of Piazza Bovio where Via Agostino Depretis intersects Via Loggia Dei Pisani. This area takes its current urban configuration between the end of nineteenth and the beginning of twentieth century, due to the reconstruction project of the lower part of the city following an outbreak of cholera in 1884. Currently it has a vocation mainly tertiary, frequented almost exclusively during business hours, and completely empty in the evening. The aim of the project is to deal this problem and sets the basis for a revitalization and subsequent regeneration of this urban area.

The J Restaurant is inspired by Japanese cuisine, reinterpreting some values in a contemporary way and in relationship with the Napolitan context.

The dialectical relationship between these two world starts the sign path.

The main idea behind the project is the culinary celebration.

Modulated lights create different atmosphere; the deep black of the tables, thanks to the clear contrast with the bright colors of the dishes, enhances the true protagonist: food.

The sequence of these spaces is articulated by reinterpreting in a occidental key, some elements of the traditional Japanese house, Minka.

The foyer, as the Genkan, is placed at a lower level compared to the other spaces, it has the function of welcoming guests through the presence of a bar. Indisputable protagonist of this room is a mirrored volume that distorts the perception of space and rewrites its proportions.

Continuing the path, a curtain made of light cloth, Noren, inspired by traditional Japanese curtains, marks the entrance to the main hall, the real heart of the house. The space is dominated by the sushi bar which, placed like an altar, in line with the kitchen, symbolises the Butsudan, the spiritual center of the whole house.

The intimacy of the environment is commemorated by openings, windows, ceiling and wooden parts, whose presence has the task of delimiting the living spaces of the room.

The continuous dialogue between East and West takes from by the interplay of the materials that sees the combination of essential forms in warm wood and rough concrete walls, with the elegant black terrazzo flooring, unifying element of the environment, that ensures the perfect relationship between the project and the context in which it takes place.

The right side of the main space has a small opening that discreetly allows access to the private area of the restaurant. The latter, in the colors of the night, evokes the atmosphere of a private garden, Tsuboniwa, after dusk. Just like the branches of a mysterious ancient tree, the artwork made by the artist from Campania Vincenzo Rattini, dominates the environment and its guests.

The light filters through the artwork and the resulting sensation is that of being suddenly immersed in a nocturnal atmosphere, illuminated by the moonlight.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Cliff House
next project

Cliff House

Private Houses
Peninsular Drive, Surfers Paradise QLD, Australia - Build completed in 2019
View Project