Jardín Nª1207 - Dra. Sara Faisal

Jardín Nª1207 - Dra. Sara Faisal

Architect
Estudio VIC
Location
Santa Fe, Santa Fe Province, Argentina | View Map
Project Year
2019
Category
Primary Schools

Secondary Schools
© Ramiro Sosa

Jardín Nª1207 - Dra. Sara Faisal

Estudio VIC as Architects

The education institution “Dr. Sara Faisal” has strong ties and background inn educational services in the city of Santa Fe, Argentina. This long lasting history requires the constant building renovations that this Institution regularly implements in each and everyone of its five academic’s units.

 

In this opportunity, in coincidence with the celebration of the fiftieth anniversary of the establishment of the kindergarden unit, the institution requested the reform of the building where it was located. This building provides services to babies (one year old and older) and children in their initial stages of sistematic education. This institution was a pioneer in the city of Santa Fe in the introduction of a pedagogical system that integrates early childhood education and diversity.

 

The original building for kindergarden services was made by a conglomared of different sub-units. For example, one of those buildings was used in teacher preparation and the profesional develoment of kindergarden teachers. By the midd nineteen eighties with the availability of a land area for building another sector, the institution decided the use of the tipology of a high level building. This building included different classrooms and of a multiple service area (fishbowl). As time went by and in addition to the need of new spatial organizations and requirements for educational services, the institution supported the rebuilt of the K and pre-K classrooms.

 

This happened at the same time of the fiftieth year anniversary and to provide new spaces up dated and relevant for early childhood education. This reformed areas where thought to operate as an ‘entrance’to the educational areas, and its educational offerings that include from earlt childhood to higher education. In terms of architectural projects the main goal was to refunctionalize different units and sub- units, and to open and integrate the flow between different classrooms and the outside. The Project was influence by pre-existing building conditions in a dynamics of convergences and tensions.

 

As leaders in the design of this project we became aware of the relevance and weight of the pre-existing conditions, not only in the building structures, but also in the ways in wich this comunity used them, they function, and how they were used for different activities. As a result of these processes there was a reinvention or a reformulation of spaces, that at the end, acquired other conditions and qualities. The main challenges in this project were to develop “spatial continuities”, visual and phisical linkages, and the integration of different spaces that had not been interconnected.

 

Another designers decisions were focused on changing and re-designing the area for the Access to the building. This changes consisted on adapting the entrance area of the building for the support of students with disabilities, implementing the premises of “universal access” requirementes and also for the sequence and a organization of mobility flows within the whole area. In adition, it was decided the creation of an entry area with a garden to support the flow and the gathering of different members of this educational community within this building.

 

This entry garden, wich also operates as a welcoming space, was remodeled using different textures and colors. Additionally, the changes in. this space allowed to conect different building layers and a more effective use by setting one floor level. Everyday, in this area different practicies to transition in to activities of the day are held. Different operations were implemented to modify the first and second building levels, for example, walls were demolished or windows and doors were oppened. This allow the flow between halls and the classroom areas.

 

The administrated areas and principals offices are situated in the bottom floor. The music classroom and the fishbowl are located on the opposite site of the building with conections to the backyard. These allowed the expantion of the areas for outside activities. The first floor was refuntionctionalized ed as a result of the development of a conection between two areas that were not conected before.

 

This happens as a result of the building of a hall and aisle that articulates the circulation among classrooms, restrooms, and the new elevator. One integral strategy of this project was the creation of areas without walls and without obstacules with the addition of halls that support the flow of people and activities. The model followed the use of colours and textures, similar to the strategy once developed in the Special Education School (Santa Fe city, 2016). This intended to express warmth and social commintment to the children who attend this school.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Vinted 4TH
next project

Vinted 4TH

Offices
Šv. Kristoforo paminklas, Šv. Mikalojaus g., Vilnius 01133, Lithuania - Build completed in 2016
View Project