K Pharmacy

K Pharmacy

Location
Bursa, Turkey | View Map
Project Year
2022
Category
Shops
Egemen Karakaya

K Pharmacy

Wand Works Architecture as Interior Architects

A feeling beyond the hygienic whiteness of medical spaces was targeted in the design of the K Pharmacy. The design process is built upon a concept of wellness. Design guided by the motivation of being well, feeling well, and investing in your own wellness is composed of cozy, soft, and natural forms and materials. The holistic approach to health, including physical, psychological, and sociological health, become widespread in public during pandemic.

Caption
Caption

Total space of 85 m2 is divided into two parts display space (65 m2) and service spaces (20 m2). Display space consists of medical drug selling area and non-drug pharmaceuticals display area while service spaces are laboratory, break lounge, kitchen, toilet, and storage. Medical drug selling area is separated from the rest of the pharmacy by the working counters used as a physical obstacle but that still provide visual contact.

Caption
Caption

Counters are designed with a 1:2 ratio, emphasizing the axis of passage to the service spaces which are placed at the back of the pharmacy. They also help dividing the workspace of the pharmacist and her employees. The display area is designed to be spacious to let the customers comfortably examine products and encountering-locals socialize while waiting. To serve this purpose a central module which is consisted of low-height display surfaces and seating units is placed at the very heart of the space. Volume within the module is utilized as storage space. Strips created through the usage of niches and alternating colors provides categorization of the products as well as develop the aesthetics.

Caption
Caption

With the inspiration gained from the client, the Pharmacist, a space that makes someone feel welcomed and warm as in some herbal tea and ginger-lemon honey is freshly made for you not like you are in an anonymous futuristic lab environment of white lights, shiny surfaces, sharp angles. Design goals are reached through nature-attributing colors, textures, and forms. Through a balanced combination of pastel green used next to white, textured surfaces neighboring smooth ones, shiny elements as metal and glass over dominant opaque wood and gypsum surfaces desired concept is reached.

Caption
Project Credits
Interior Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
ChairsIKEA
Product Spec Sheet
Chairs
by IKEA
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More