Kalmar Museum of Art

Kalmar Museum of Art

Museums
Stadsparken 392 33, Sweden - Build completed in 2008
Åke E:son Lindman, Lindman Photography

Kalmar Museum of Art

Tham & Videgård Arkitekter as Architects

The Kalmar Museum of Art is the result of a winning proposal in the open international competition in 2004 and was inaugurated on the 10th of May 2008. Set amongst the high trees in the main park of the renaissance town of Kalmar, it is built on part of the remains of the medieval city wall, next to a restaurant pavilion dating from the 1930s by Swedish modernist Sven Ivar Lind. Kalmar is a flat town and the museum takes a new stance that complement the horizontal condition of this urban landscape. It’s a new place in the midst of a very present historical context that presents new perspectives on contemporary society in a wide sense.


The competition motto was Platform and that is also the conceptual idea of this museum, a series of open platforms for art related activities. It is also how the museum is constructed, large spans for maximum flexibility on each level, so that not only light but also space can be transformed and adjusted to meet the specific needs of each exhibition.


The new museum is a black four-level cube clad with large scale wooden panels and punctuated by large glazed openings. It houses the Kalmar collection of Modern Art as well as provide spaces for temporary exhibitions of contemporary art, videos, performances and concerts. Almost domestic in scale this museum still provides a variety of exhibition conditions. The two main spaces are the white box where one side can open up completely to bring in the exterior of the park, and the top floor gallery that is lit by shed head light shafts doubling its ceiling height. In addition there is a public art library and open workshops.


One of the architectural main features is the open stair spiralling the full height of the building, starting from the new entrance lobby that interconnects between lake-side and park. It is a top lit space with all surfaces finished in exposed in situ cast concrete. The four floors, each different from the others, are stacked on top of each other and create a vertical walk up into the greenery of the trees with a series of different spatial experiences while offering views of the environs; the Kalmar castle, the lake and the city centre.


The building is designed to comply with high Swedish standards regarding the use of sustainable, sound and renewable materials as well as energy efficient climate control solutions. The basic construction is in situ cast concrete, a heavy core with external insulation which contribute to the stable interior climate; 21°C ±2 temperature and constant 50% relative air humidity. The big spans are made with post tension concrete slabs. Facades are made of stained black plywood (600/900/1200x900mm), mounted in layers on a framework of saw finished slowly grown pine. Interior finishes are exposed concrete, local lime stone, black stained plywood doors and panels, white painted walls and ceilings.


T&V have also designed furniture pieces; the museum bench, the green bock-tables, the hexagon tables in white ash and steel/carrara, and the library interior.


VIEW HAUS 5
next project

VIEW HAUS 5

Private Houses
Seattle, United States - Build completed in 2014
View Project