KEEP BANANA ICE CREAM SHOP

KEEP BANANA ICE CREAM SHOP

Architect
Martino Hutz
Location
Sendlinger Strasse 49, 80331 Munich, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Shops

Restaurants
Courtesy Of Martino Hutz Architecture
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wall PaintingRAL Colours
LampsHAY
NELSON BALL BUBBLE PENDANT
Coffee MachineLa Marzocco
Linea PB
SpeakersSonos
One SL
New Entrance Die Huber Schreiner

Product Spec Sheet
Wall Painting
Lamps
NELSON BALL BUBBLE PENDANT by HAY
Coffee Machine
Linea PB by La Marzocco
Speakers
One SL by Sonos
New Entrance

KEEP BANANA ICE CREAM SHOP

Martino Hutz as Architects

The client's vision was a vegan ice cream shop using only bananas which are too old for sale but just perfect for ice cream. The shop is located in the side wing of Sendlinger Tor and a central pedestrian area. However due to its small shop front pedestrians needed to be attracted and the shop needed to draw attention. The existing entrance door was replaced with a tree wing door to fully open and to melt interior with exterior.

photo_credit Courtesy Of Martino Hutz Architecture
Courtesy Of Martino Hutz Architecture
photo_credit Courtesy Of Martino Hutz Architecture
Courtesy Of Martino Hutz Architecture

The existing arched door served as inspiration to use the forced perspective following the principle of Palazzo Spada by Architect Francesco Borromini built in 1635. The forced perspective creates an optical illusion and plays with the customer's perception. The cone shaped vault extends from the existing arched entrance. The other two arches counter and frame the room like one big brush stroke.

photo_credit Courtesy Of Martino Hutz Architecture
Courtesy Of Martino Hutz Architecture

The broom finish-texture emphasizes the vaults and creates directionality to become the main unifying design element.

photo_credit Courtesy Of Martino Hutz Architecture
Courtesy Of Martino Hutz Architecture

The furniture has a clean, longitudinal layout which divides the space in customer- and serving-area. All horizontal surfaces are made out of oak wood. The Counter is movable for the possibility of direct street vending.

photo_credit Courtesy Of Martino Hutz Architecture
Courtesy Of Martino Hutz Architecture

Team:

Client: Keep Banana GbR

Architects: Martino Hutz, Jacek Baczowki, Maximilian Friedmann, Méline Browarnyj

Branding: The Blank Space Studio

Photo Credits: Martino Hutz Architecture

Caption

 

Materials Used:

New Entrance: Die Huber Schreiner

New Ceiling: Leo Bau

Lamps: HAY, Nelson Balll Bubble

Color of the wall: RAL1016 yellow

Sonos: one SL

la marzocco: linea pb

Caption

Construction Systems & Finishes:

Wood, Bricks, Concrete & Drywall

Caption

Read story in DeutschItalianoFrançaisEspañol and Português

Project Credits
Architects
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More