Kindergarten “Am Schlatt” in Lustenau

Kindergarten “Am Schlatt” in Lustenau

Architect
Bernardo Bader Architekten
Location
AT-6890 Lustenau, Birkenweg 6, Am Schlatt, AT | View Map
Project Year
2021
Category
Nurseries
Adolf Bereuter
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wall lampLouis Poulsen
TextileKvadrat
Dawn 2
ManufacturersGROHE
ManufacturersZumtobel Lighting Gmbh
LignosilKEIM
ManufacturersLaufen

Product Spec Sheet
Wall lamp
Textile
Dawn 2 by Kvadrat
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
Lignosil
by KEIM
Manufacturers
by Laufen

Kindergarten “Am Schlatt” in Lustenau

Bernardo Bader Architekten as Architects

The new kindergarten wing starts at the northern flight of the existing building by Burkhalter-Sumi Architects and continues it as a single-storey structure. This creates a generous arrival side as the first meeting room. The low-lying windows of the access areas create an atmospheric relationship between the interior and exterior. The three new groups are located along the spacious, polyvalently playable corridor, and it is closed off by the movement area. At the beginning of this sequence of rooms, the dining room, together with the administration rooms, is directed towards the newly created, courtyard-like outdoor area and forms the social center of the kindergarten.

photo_credit Adolf Bereuter
Adolf Bereuter

The heart of each group is an individually playable outside room at the transition to the garden, around which the group and alternative room are arranged to form a coherent functional unit. This additional living room and play room can be shaded as an atmospherically appealing space vessel by means of a horizontal awning. While the corridors and side zones are based on the existing room height, the significant elevation of the group and outside rooms creates a new spatial quality.

photo_credit Adolf Bereuter
Adolf Bereuter

While the corridors and side zones are based on the existing room height, the significant elevation of the group and outside rooms creates a new spatial quality. Without trying to ingratiate itself with the existing structure, the project takes over defining architectural elements and develops them further in a playful way. Varying to the two-dimensional linings of the existing structure, the new building is made of solid wood surfaces that give structure. As a constructive timber structure, the project has a certain static simplicity.

photo_credit Adolf Bereuter
Adolf Bereuter

Visible beams made of local woods and prefabricated external wall elements not only allow a short construction period, but also give the new rooms a robust, studio-like character. In this way, the existing and the expansion are transformed into a new whole. The perception of the existing structure varies between a subdivided whole and a whole made up of parts. A new body is added to the existing structure - henceforth the head of the ensemble. In its semantics, this is close to the spirit of the stock. However, through fine nuances - and that seems central - this retains its independence as part of the whole.

photo_credit Adolf Bereuter
Adolf Bereuter
photo_credit Adolf Bereuter
Adolf Bereuter
photo_credit Adolf Bereuter
Adolf Bereuter
Caption
Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
Parfums Christian Dior
next project

Parfums Christian Dior

Offices
Paris, France
View Project