Klintholm Gods Lake Apartments

Klintholm Gods Lake Apartments

Architect
PLH ARKITEKTER A/S
Location
Langebjergvej 1, 4791 Borre, Denmark | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
Rozbeh Zavari
Product Spec Sheet

ElementBrand
gutter – Nature, squareRHEINZINK
tiles - Reload, dim. 600 x 1200 mm, titaniumEVERS
Windows - COto62, blackKrone Vinduer
ceiling - Pine tree, dim. 39 x 39 mmMoelven
Sedum roof - Moss-Sedum XMS 2-27Veg Tech

Product Spec Sheet
gutter – Nature, square
tiles - Reload, dim. 600 x 1200 mm, titanium
by EVERS
Windows - COto62, black
ceiling - Pine tree, dim. 39 x 39 mm
by Moelven
Sedum roof - Moss-Sedum XMS 2-27

Klintholm Gods Lake Apartments

PLH ARKITEKTER A/S as Architects

Since 2017, the Danish island ‘Møn’ has been a UNESCO biosphere reserve and Dark Sky Park. Visitors are travelling from all around the world to explore the extraordinary nature and wildlife. The client ‘Klintholm Gods’ was fascinated by the idea of creating something unique: a place where visitors come close to nature – also by living in it.

 

TRANSFORMING A HISTORIC BUILDING INTO AN INCLUSIVE HOLIDAY DESTINATION

The client assigned PLH Arkitekter to transform the historic estate ‘Hunosøgaard’ into a modern and inclusive holiday destination offering quality nature experiences and accommodation for everyone. ‘Hunosøgaard’ was originally built in the late 1800s as a guesthouse for artists and people travelling down from Copenhagen to spend the summer by the lake and exploring nature. Now, ‘Klintholm Gods Lake Apartments’ is an extremely friendly space with high standards of universal and inclusive design, bringing visitors and guests closer to nature.

 

ENHANCES THE NATURE AND SURROUNDINGS

Surrounded by a beautiful, old beech forest, Klintholm Gods Lake Apartments is a secret gem - off the beaten track. By using panorama windows, the size of the hotel is broken down and does not shield from the enclosing nature but enhances and mimic the scenery.

The hotel is designed as a long-winged house inspired by a traditional Danish farmhouse constructed in natural materials. The larch tree facades create an open and welcoming expression. Contributing to the idea of a place that enhances the surroundings, the green sedum roof follows the season changing colours and supports the biodiversity of the building.

As a part of the project, some trees were removed, which re-established and improved the original accessibility to the lake.

 

FOCUSING ON OUTDOOR FACILITIES AND LOCAL PRODUCTS

The design of the building encourages visitors to stay outside in nature. One example is the small indoor restaurant with 20 seats and the larger outdoor terrace with approx. 100 seats encouraging visitors to relax or dine outside. The restaurant has a small marketplace with local produced products such as beer, chocolate, cheese and organic vegetables from the hotels own garden.

 

PULLING NATURE INSIDE

The hotel is accessible to everyone – also walking-impaired visitors. Therefore, both the large terrace and small restaurant is designed with wheelchair ramps. One of the eight hotel apartments is handicap-friendly - the restroom, kitchen and bedroom are all designed for wheelchair users.

 

All hotel apartments have panorama windows with seats built into the frames - pulling the light and nature into the rooms.

 

Material Used:

1. Krone Vinduer – Windows - COto62, black

2. Evers – tiles - Reload, dim. 600 x 1200 mm, titanium

3. Wiking – wooden floor - Wiking prima pine tree m. Q-loc, white hard wax oile

4. Moelven – ceiling - Pine tree, dim. 39 x 39 mm

5. Veg Tech – Sedum roof - Moss-Sedum XMS 2-27

6. Rheinzink – gutter – Nature, square

Project Credits
Moe
Engineers
Minotti Showvilla
next project

Minotti Showvilla

Private Houses
Carrer de Mallorca, Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project