Kulturhus de Trefkoele in Dalfsen

Kulturhus de Trefkoele in Dalfsen

Architect
MoederscheimMoonen Architects
Location
Dalfsen, Netherlands
Project Year
2014
Category
Community Centres

Libraries

Sports Centres

Kulturhus "the Trefkoele" in Dalfsen

MoederscheimMoonen Architects as Architects

For the design of this community centre Spring and MoederscheimMoonen architects worked closely with the municipality of Dalfsen. A small community in the North-Eastern province of Overijssel.


The architects assignment was to connect the remaining monumental library with a variety of different new functions such as two large indoor gym halls, accommodations for (top) sport clubs, welfare spaces and educational-and activity spaces for the young and elderly, the Dalfsen historic society, childcare facilities and a central meeting place, bar-restaurant.


The multifunctionality of these different spaces and their relation with each other has been the main criterion throughout this ‘reNEWvation’. In case of the new top-sport hall the materialisation-and colour scheme of the stands, the separation walls and curtains allow for multifunctionality in use between sports, theatre and other large-scale events. The library is redesigned as a transit-space between the different functions within the centre minimizing the necessity for extra corridors. Each individuel space offers a different character in height, shape and atmosphere. The centre of the existing complex of ‘de Trefkoele’ was demolished. The oval-shaped monumental library remained and underwent a thorough restoration. Underneath the striking construction the different childcare-facilities and the Historic society find their home. As a result the library has moved closer towards the heart of the complex. In becoming this transit-space it joins the different functions in a natural manner. Of the entire complex of 7.500 sq.metres the remaining library (600 sq.m)and sports-hall (1.500 sq.m) where renovated. The logistic joining of the facility spaces of existing sport-hall with the new top-sports Hal allowed for successful integration with the complex limiting the operation to renewing the facade. The architects: “ The project ‘Trefkoele+’ is all about the connection of people and society. We introduced the + is an overall motto. It’s not only the symbol for a new Community centre in Dalfsen. The + also marks a place in society, during the design-and build process all parties involved embraced this + is their motto. Making this building more then the mere sum of elements.”

Project Credits
Product Spec Sheet

Residence DHK
next project

Residence DHK

Hospitals
Kortrijk, Belgium - Build completed in 2019
View Project