Kunskapshuset (House of knowledge)

Kunskapshuset (House of knowledge)

Architect
Liljewall
Location
Gällivare, Sweden | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Anders Bobert
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SofaGärsnäs AB
ChairMuuto
TableEdsbyn
Feather
ChairHorreds Möbel
Glove
ChairHOWE a/s
40/4 | Chair
ChairKinnarps
Capella

Product Spec Sheet
Sofa
Table
Feather by Edsbyn
Chair
Glove by Horreds Möbel
Chair
40/4 | Chair by HOWE a/s
Chair
Capella by Kinnarps

Kunskapshuset (House of Knowledge)

Liljewall as Architects

Gällivare, located north of the Arctic circle, is a city undergoing a unique transformation. Two centres will merge when neighbouring area Malmberget is relocated in to Gällivare as a result of mining development. Through dialogues with citizens and contact with the local business sector and other stakeholders, the municipality has established a vision to build a “world-class Arctic town”. Liljewall has contributed this vision through the creation of Kunskapshuset, which will house the municipality’s upper secondary school and adult education centres.

Using the mine and nature’s contours as inspiration, the six-story-high school has been designed as a landmark that tells the story of the culture and the area. The asymmetrical design breaks down the building’s scale and gives it an enduring and powerful architectural character. Great emphasis has been placed on creating a flexible and attractive educational environment, equipped for future change and development needs.

Kunskapshuset has a distinct wooden profile through eye-catching interior and exterior elements in wood. The facade highlights a design tradition and creates a sense of craftsmanship in the town. It is built from glued laminated timber and glass with vertical wooden pillars that sit in front of the inner load bearers. The pillars, which all have different shapes and cuts, have been placed in pairs, creating varying forms. When passers-by walk alongside the school there is an impression of variability and rhythm. From certain angles the school is experienced as solid, while from others it appears to be completely glazed.

Students, staff and visitors step into the heart of the school through a brass-clad, welcoming entrance. Once inside they are met by a generous entrance hall with incredibly high ceilings, a crackling fireplace and a distinctive, site-specific staircase leading to the upper floors with stunning views over the mountains. The stairs are clad in dark corrugated steel that is broken up with steps made from oak blocks. At the very bottom on the ground floor, the steps become tiered seats where students can hang out.

Much of the fixed furniture and some of the loose furniture has been designed and produced specifically for Kunskapshuset. For example, one specific seating furniture was designed taking inspiration from the Sami pattern that formed the basis for the school's design. The sturdy glued laminated timber benches have great symbolic value, which corresponds to the overall character of the building.

During the project, three selected Sami artists were contacted to each represent interesting aspects of Sami culture. These are painter Anders Sunna, glass artist Monica Edmondson, and textile artist Britta Marakatt-Labba.One of the pieces is a large concrete casting with a circular Sami pattern that has been integrated into an over 21-metre-long part of the facades, and the other is a light well in the entrance hall. It was important that the works of art were integrated to become part of the building – not just an addition.

 

Material Used :
1. Edsbyn - Table; Feather
2. David design - Stool
3. Ljudbergs möbler - Chair: Ponte
4. Lammhults - Chair: Add
5. Horreds - Chair: Glove
6. Muuto - Chair: Cover
7. Howe - Chair: 40/4
8. Gärsnäs - Sofa: Elna
9. Mitab - Puff: Button
10. Kinnarps - Chair: Capella
11. Schüco - Glass sections
12. Martinssons - Glulam slatted panel
13. Almedahls - Oak cube floor
14. Urban Green - Sedum roof
15. Sun Off - Sun protection


Software Used :
1. ArchiCAd  
2. Solibri  
3. Rhino - Grasshopper  

Project Credits
Architects
Fire prevention
General consultant
Audibility
WSP
Landscape Architect
Products used in this project
Cottage Inspired by a Ship Cabin
next project

Cottage Inspired by a Ship Cabin

Private Houses
Vranov nad Dyjí, Czech Republic - Build completed in 2021
View Project