Kunsthalle

Kunsthalle

Architect
Henning Larsen
Location
Swäbish Hall, Germany
Project Year
2000
Category
Museums

Kunsthalle

Henning Larsen as Architects

The location of the museum in a unique historical environment made the fitting into the original surroundings a design objective.


A sequence of squares and alleys runs from the church and culminates in the high-lying museum square with view over the medieval town and the cathedral on the other side of the river.


The art museum has added an exquisite new urban space – framed by the actual museum building – to the city. The bipartition diversifies the size of the volume to fit its scale into the surroundings. The transverse street, between the alleys that lead down to the river, forms a moat between the museum and the high-lying city with the church.


The tall, bright top floor of the museum forms an elongated spatial unit with the entrance square placed in the middle. The lower part of the museum is designed as a contrasting cave-like space whose ends direct towards two inner courtyards. The facades are made of the local shell limestone (muschelkalk) with a broken surface except for the side facing the museum square where it stands sand-blast.

Project team
Showroom Talsee AG
next project

Showroom Talsee AG

Showrooms
Hochdorf, Switzerland - Build completed in 2012
View Project