La Branche Home for the Disabled

La Branche Home for the Disabled

Private Houses
Mollie Margot, 1073 Savigny, Switzerland - Build completed in 2010
La Branche Home for the Disabled
Boegli Kramp Architekten AG as Architects

The different buildings of the La Branche home for the disabled create a small village in its own right, situated in a rural location with a view of the Alps. The facility on a gently sloping south-facing terrain was to be completed by polyvalent buildings placed in a way to form the village centre.


Two new buildings define a central square situation on three levels. Together with the nearby buildings of the hall and the school, it creates a meeting place, a village square representing the heart of the location. The stairs are also an outdoor amphitheatre and can be used for performances. To encourage contact and exchange, the existing street was removed and diverted around the village centre. Access to the square is exclusively via small footpaths that interweave with the existing network of walkways.


To retain the rural topographical character, the natural, gently sloping terrain was hardly changed. The building volumes are inserted into the green areas as free-standing structures. They are derived from Anthroposophic teachings and appear in a translated, polygonal, crystalline form. To break direct translation, the volumes were however clad in vertically structured wooden boards. The appearance is invigorated through the seemingly arbitrary use of differently dimensioned, yet always formally congruent windows.


The situation on the slope allows floor-level access to all storeys. The lower ground floors, which have a direct relationship with the large square, unite the public functions of the store, restaurant and administration. The upper ground floor accommodates therapy rooms, studios and the therapeutic bakery, which can all be accessed independently of the upper level.


The two buildings are structured in the organisational areas of production, sales, administration, therapy and nursing. The functional division is both horizontal through the independent buildings, and vertical due to the different functions. The simple organisation of the buildings takes the orientation and coordination difficulties experienced by the users into account. Vertical access is closely connected to the relevant entrances and almost exclusively serves as short cuts for the outdoor paths. Central, slightly bossed corridors with natural light from both ends connect the individual rooms on each floor.


Project team
CaixaForum
next project

CaixaForum

Exhibitions
Zaragoza, Spain - Build completed in 2014
View Project