Lá da Favelinha Cultural Center
Leonardo Finotti
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintingsSherwin-Williams
Interior LightingO/M Light
Interior LightingLuxion
Flex System
Interior LightingTrust Iluminacao
MINI MATRIX
Donation of recycled materials, electrical installation materialsConstrutora UNI
Interior LightingInterpam

Product Spec Sheet
Paintings
Interior Lighting
Interior Lighting
Flex System by Luxion
Interior Lighting
MINI MATRIX by Trust Iluminacao
Donation of recycled materials, electrical installation materials
Interior Lighting

Lá da Favelinha Cultural Center

Coletivo LEVANTE as Architects

The building occupies 78.20m² in the village known as Favelinha (Favela Aglomerado da Serra, Belo Horizonte) and is built in three levels, totalizing 194.73m² of covered area. The existing construction started in 1995, although it had never been fully completed until 2017, when the LEVANTE Favelinha project/collective was founded.

photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti

The architectural intervention was carried out over approximately 3 years in a collective process that involved the Lá da Favelinha community, the professionals and students of LEVANTE, designers, seamstresses, engineering companies, masons, servants, locksmiths and painters from Aglomerado da Serra. LEVANTE's work is voluntary and 100% of the funds raised via virtual kitty were allocated to the execution of the works.

photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti
photo_credit Matheus Angel
Matheus Angel

The building has three levels, although before the renovation only two of them were in use. Back then, the terrace was still unfinished, serving as a materials deposit, waiting for the completion of the work. At that moment, the idea of LEVANTE Favelinha emerges – a group of architects, students and engineers, led by Fernando Maculan and Joana Magalhães, whose goal was to elaborate projects, find supporters and suppliers to participate in the renovation.

photo_credit Bruna Brandão
Bruna Brandão
photo_credit Matheus Angel
Matheus Angel

Some of the architectural changes took place in order to better organize the empty spaces (ground floor and terrace), and the ones more compartmentalized, with specific uses (second floor). The project also promotes natural lighting and air circulation of all spaces, adopting hollow elements and taking advantage of existing openings facing the gap between the two walls in the back of the building, where one can find a surprising indirect light. Red strips of agrarian fabric - striking elements of the facade and roof - soften direct insolation, affirm the presence of the cultural center in the community and establish a subtle boundary between the internal spaces and the landscape.

photo_credit Bruna Brandão
Bruna Brandão
photo_credit Bruna Brandão
Bruna Brandão

As a conceptual proposal, the project should reflect and reaffirm the joy, vibration and creative power of the people who attend the cultural center, which was eventually materialized in the colors adopted in the internal spaces and in the “clothing” of the building. No wonder the facade elements are textiles, sewn by REMEXE team (an upcycling fashion project, also from Favelinha), and the internal spaces are thought of as bodies of color (as a reference to Hélio Oiticica) – a scenic architecture that exalts the dancers, models, entrepreneurs and artists who find in Favelinha a bridge to the world.

photo_credit Fernando Maculan
Fernando Maculan
photo_credit Bruna Brandão
Bruna Brandão

In addition to the brise of agrarian fabric, executed by REMEXE, the project brought along other collaborations such as the plywood furniture (open-source design), made by Jangada Factory using a CNC cutting machine, the front door mural that portrays the community Lá da Favelinha, designed by Bruno Ulhoa and the parklet elaborated in a collaboration with collective Micrópolis and children from the favela. For the group of architects involved, Lá da Favelinha Cultural Center project inaugurates a more intimate way of being and acting inside the favela and has already unfolded in a series of other projects in that area, gaining vital place in our architectural practice and social role.

photo_credit Matheus Angel
Matheus Angel
photo_credit Fernando Maculan
Fernando Maculan

Team:

Client: Lá da Favelinha

Architecture: Coletivo LEVANTE

Architect In Charge: Fernando Maculan, Joana Magalhães 

Architecture Team: Ricardo Lobato, Cássio Lopes, Luiza Salomé, Julia Passos, Arthur Souza, Richard Ramos, Marina Vilela, João Pedro Pujoni

Lighting Design: Mariana Novaes (Atiatîa Design )

Lighting Design Team: Marina Faria, Pedro Ferreira, Wallace Moreira

Landscaping: Felipe Fontes

Engineering Consultant: Marcello Cláudio Teixeira

Collaboration: Bruno Ulhoa, Micrópolis (micropolis.com.br), REMEXE Favelinha,

Fábrica Jangada, Jacques Simão de Siqueira, Luiz Eduardo Andrade Chiatti e Movimento Gentileza

Photographers: Leonardo Finotti, Bruna Brandão, Fernando Maculan, Matheus Angel

Caption

Awards: 
Winner at “buildings” category of the “21a Premiação de Arquitetura - IAB MG”, 2021
Winner of “8o Prêmio de Arquitetura AkzoNobel - Instituto Tomie Ohtake”, 2022
Winner of the national Architecture Prize of IAB-Brasil, 2022

Caption

Materials Used:

Solpack, Sherwin Williams, Construtora UNI, Depósito Areia Branca, Interpam Iluminação, Luxion, Omega Light, Templuz, Trust Iluminação, O/M, Tramatto Elementos Vazados

Caption

Read story in PortuguêsEspañolItalianoFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More