Labyrinth – an exhibition of boolean voids

Labyrinth – an exhibition of boolean voids

Location
Genk, Belgium
Project Year
2015
Category
Exhibitions

Labyrinth – an exhibition of boolean voids

Gijs Van Vaerenbergh Architects as Artists

Gijs Van Vaerenbergh builds an experimental labyrinth at C-mine art centre (Genk, Belgium) Gijs Van Vaerenbergh – a collaboration of young Belgian architects and artists Pieterjan Gijs (1983) en Arnout Van Vaerenbergh (1983) – realized an experimental labyrinth to mark the tenth birthday of arts centre C-mine (Genk, Belgium). The installation ‘Labyrinth’ invites the spectator to walk through one kilometre of steel corridors. A series of Boolean transformations create spaces and perspectives that reinterpret the traditional labyrinth.


‘Labyrinth’ is a sculptural installation that focuses on the experience of space. The work originated from Gijs Van Vaerenbergh’s interest in fundamental architectural typologies; earlier installations were for example based on the city gate, bridge, wall, dome… Gijs Van Vaerenbergh view the age-old form of the labyrinth as architecture in its essential form; a compositions of walls that define spaces. The installation measures 37.5 by 37.5 metres and consists of 1 kilometre of walls (186 ton), made out of steel plates that are 5 mm thick and 5 m high. Out of this structure, large elementary shapes are cut – a sphere, a cylinder, a cone… – to break down the logic of the labyrinth and create new spaces and unexpected perspectives. These Boolean transformations convert the walk through the labyrinth into a sequence of spatial and sculptural experiences.


At the same time, the cut-outs function as ‘frames’ to the labyrinth. Throughout the monotonous succession of high corridors, the viewer is suddenly confronted with openings that reveal what is on the other side of the walls. Seen from some certain perspectives, the cut-outs are fragmentary, whereas from other viewpoints the entire cut-out shape is unveiled. Finally, the cut-outs also frame fragments of the environment, which become points of orientation throughout the walk. ‘Labyrinth’ does not only generate a variety of spaces and visual perspectives to those that enter the installation, it also interacts with the context of C-mine in a different way: ascending the old mine shafts, one can witness the structure from above and look down upon the wandering visitors – a point of view that is generally reserved for the creator of a labyrinth.


Combining these elements, the installation is illustrative to Gijs Van Vaerenbergh’s practice: as always, the duo incorporates tensions between part and whole, form and transparency, recognition and estrangement, design and result, drawing and execution… The goal is to create a certain layeredness and openness to interpretations.


Quote from an interview on the realization of Labyrinth: “To start with, we were invited by C-mine to create something for the 2015 summer exhibition. This led us to propose an installation shaped as a giant labyrinth. Most of our site-specific installations result from an in-depth analysis of the environment, which leads to an interesting dialogue between work and context: the work tells something about the context and vice versa. In the case of ‘Reading between the Lines’ – our most famous installation – the work spoke about the changing meaning of the typology of the church in the physical and cultural landscape. ‘Reading between the Lines’ really needed that context to be understood. It was only through the topography of the landscape that the different aspects were revealed: the perspective of the viewer transformed the work from a highly transparent and open image into a very massive and closed one. In any other context, the installation wouldn’t have worked. The central square at C-mine is a completely different environment. Here, we were confronted with an artificial, highly designed, large-scaled context that wasn’t very welcoming to make a similar installation. We therefore chose to build an installation that was directed inwards and dealt more strongly with space and one’s relation to it. We did so by looking for inspiration in a primal architectural typology: the labyrinth. In a way, this is an essential form of architecture, which is only composed of walls. A series of Boolean transformations, however, generates openings and perspectives on the environment, which gives the labyrinth a new meaning. Finally, the ascension of the mine shafts are included in the experience in order to create another interesting relationship with the environment.” - Gijs Van Vaerenbergh


ABOUT C-MINE In 2001, the city of Genk bought the old Winterslag mining site of the company LRM. The question which role this monumental site could play for Genk, led to the ambition to transform it into a place that feeds the city with creative thinking. By now, C-mine attracts over 800.000 visitors a year, from citizens to tourists, from professionals to laymen. C-mine wants to be a meeting place for people who feel stimulated by diverse forms of innovation, whether it is in their professional life or in their leisure time. To achieve this, C-mine organizes activities within four areas: education, artistic creation and presentation, creative economy and creative recreation


Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More