LARANJEIRAS HOUSE

LARANJEIRAS HOUSE

Architect
MC-A
Location
Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments

Housing
João Chatué Gonçalves

LARANJEIRAS HOUSE

MC-A as Architects

Interior remodeling project, with the challenge of integrating the various social and functional spaces.

photo_credit João Chatué Gonçalves
João Chatué Gonçalves

The 150m2 apartment, built in the mid-80s, had a typical interior organization of separation of social, functional and private areas. Where the entrance hall having distribution to the bedroom corridor, the living social and meal areas and finally to the kitchen and laundry areas.

photo_credit João Chatué Gonçalves
João Chatué Gonçalves

Having as its main premise the integration of the various social spaces with the kitchen, the proposal presented by MC-A materialized in removing physical and visual barriers between the living and kitchen areas. While integrating the dining space as a functional extension of the kitchen, and at the same time as an aesthetic extension of the living area.

photo_credit João Chatué Gonçalves
João Chatué Gonçalves

This new transition area, between living areas and kitchen, is articulated in the use of materials, namely in the ceiling and floor coverings, in an unusual but balanced way. The extension of the ceiling covering, a marine-grade plywood veneered with French oak, unifies the transition area with the kitchen, while the flooring hexagonal porcelain tiles and vinyl parquet (of sustainable production), form an asymmetrical but fluid intersection with the other elements that make up the island countertop.

photo_credit João Chatué Gonçalves
João Chatué Gonçalves

The laundry area was also carefully integrated with the kitchen, but its segmentation is promoted without affecting the visual interpretation of the space, as the passage is hidden in the kitchen cabinets.

photo_credit João Chatué Gonçalves
João Chatué Gonçalves

The sustainability of the materials and the energy efficiency were also premises of the project, having influenced the selection of coatings, paints and other materials used. Equipment selection was also paramount, as the chosen models stand out in terms of their energy performance.

photo_credit João Chatué Gonçalves
João Chatué Gonçalves
photo_credit MC-A
MC-A
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More