Lateral House

Pitman Tozer Architects as Architects

A terraced house set within a Conservation Area in a quiet West London Street has been refurbished and extended by Manser Medal winning practice Pitman Tozer, creating a family home and garden annex.


The original property has been stripped to its core and remodeled to create more generous floor plates suited to contemporary living. The design carefully stitches a contemporary three-storey extension on to the existing building and reorientates the property so that the occupants can enjoy the Southerly aspect of the house.


A striking new timber clad annex in the rear garden enjoys independent access from the adjoining mews and provides surplus accommodation. The interplay between the house and the annex across the garden is an essential component of the scheme, shifting the focus to the house’s relationship to its south-facing garden.


The original house, a semi-detached villa dating from the 1850s, was extended to the side and an additional floor was added in the 1970s. Pitman Tozer replaced the original central internal stair with a new stair to the side, and added a modern outrigger extension to the garden elevation to create more generous floor plates. On the lower level and ground floor this provides open plan living accommodation whilst on the upper floors this enables flexible arrangements for bedrooms and bathrooms.


The new extension is distinct from the original building through the use of flush glazing and contemporary openings. The creation of terraces at different floors and on the roof level allows the family to enjoy a variety of different external spaces relating to the house and annex.


At lower ground floor level the house extends into the garden to provide an open plan family living space with floor to ceiling glazing. The roof of this extension forms a terrace from the ground floor reception room, with stairs giving access to the garden. The large glazed sliding doors to the lower ground floor and to the annex create a shared language, which forms a strong relationship between the two spaces across the stepped terraces of the garden.


The new annex provides a flexible space for the family and can be used as a gym, home office or studio. Clad in dark slatted timber that contrasts and complements the brickwork, the annex has been designed to extend the architectural language so there is a playful correlation between these distinct elements across the garden.


Lateral House won a prestigious Blue Ribbon Award in the Ideal Conversion / Refurbishment category earlier this year.


Luke Tozer, director of Pitman Tozer, said: "The challenge was how to expand and maximise the inherent qualities of the plot; its width and orientation, to create delightfully large, naturally lit spaces and make an enjoyable, flexible home."

There Cafe
next project

There Cafe

Bars
Melbourne, VIC, Australia - Build completed in 2019
View Project