Law firm Oppenländer Rechtsanwälte

Law firm Oppenländer Rechtsanwälte

Location
Börsenplatz 1, 70174 Stuttgart,Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Zooey Braun

Mandate for a new world – Law firm Oppenländer Rechtsanwälte

Ippolito Fleitz Group - Identity Architects as Interior Architects

On the right side of the law
TV series never lie: From Matlock to Harvey Specter, from Dr. Renz to Danni Lowinski, the affairs of the legal profession havefascinated the western hemisphere for decades, if notcenturies. However, even this guild is not spared the challenges of the new millennium: the war for talent runs through all the professions. Oppenländer Rechtsanwälte would not be Oppenländer Rechtsanwälte, however, if they did not know how to turn a tricky case to their favour. So instead of resting on their laurels for being regularly listed among Germany’s leadinglaw firms, the law firmlocated on Stuttgart's Börsenplatz came up with a new idea: to redesigntheir officespace to meet the changing requirements of work environments – now and in the future. And the mandate for doing so was given to us.

 

Traditional values, new work worlds
One of the senior partners described the change that has moved through the industry in recent years as a transit at a considerably higher speed – bringingbetter communication and flatter hierarchies at the same time. Because as competition intensifies in an increasingly complex world and young lawyers are required to specialise in a more focused way, their need for greater exchange, soft retreats and face-to-face communication with the people around them increases. Even the hallowed relationship between lawyer and client has become increasingly personal. It was this repositioning that should be expressed in the new office: through high quality that transports traditional virtues such as discretion and reliability, without being tooconservative.

Agility begins in the mind
The openness of the officeis what immediately strikes the eye: A large glass front transforms the new entrance area into a calling card for the firm. Without hesitation, itannounces the end to a stuffier era: Airy lamellaebid farewell to the heavy woodenpanelling that is so familiar from offices of this weight category. Time-honoured habit cedes to bright and colourful hues. The reception desk manifests the proper sober objectivity that is expected from a law firm. While the waiting room, which doubles as a multi-functionalfoyer and sometimes event location, displays a lounge-like charm with a significantly higher density of detailing. The floor serves to connect both worlds: using material that is otherwise familiar from Milan metro stations, it tells a story of transformation as a journey.

 

A journey of transformation
The free-flowing, open staircase extends an invitation to embark on a journey: a transition from the here and now to the future, from the public to the discreet, from the chaos of everyday life to the order of legal paragraphs. Itopens up with an accordingly sculpturalgesture, indicating the way to the workplaces. A wide variety of both open-plan and closed meeting options from a lounge to a cafeteria provide an appropriate setting for every situation.

 

The bistro area wasa heartfelt request from the younger employees: for the first espresso of the day with a start-up client, a coffee break with colleagues or as a quiet retreat in the mid-afternoon.

 

Because although all things must change, one thing should remain remarkable at all times throughout the customer journey – the law firm’s brand essence.The ability to solve complex tasks through flexible cooperation.

This story is available in multiple languages
Home^Dome
next project

Home^Dome

Private Houses
Madrid, Spain - Build completed in 2019
View Project