LEEGHWATERKWARTIER

LEEGHWATERKWARTIER

Architect
LEVS architecten
Location
Hoofddorp, Netherlands | View Map
Project Year
2016
Category
Housing

LEEGHWATERKWARTIER

LEVS architecten as Architects

The new neighborhood with single-family homes and apartments is typical for the current restructuring task of post-war housing estates. Right next to the centre of Hoofddorp a 50's and 60's district with building strips will be transformed. Urban planning and architecture refer to the classic feeling of a garden village with living in a relaxed setting. The architecture follows the village grain and sober architecture that characterizes the post-war expansions around the centre of Hoofddorp. Green pedestrian courtyards bind the blocks and form the neighborhood. Yet the plan has a high density that appeals to its proximity to the urban centre.


Characteristic for the design of Leeghwaterkwartier are the red and yellow bricks. They appear as a regular feature in the different housing types. The houses facing the central square and the courtyards and the apartment building become a unity due to the use of the combination of the recurrent brick-colours and red roof-tiles. At the same time differences arise from the use of these colours. Houses situated at the square appear detached, whereas the residences facing the courtyard are united behind one communal façade. The apartments have a distinct horizontal structure, with deep and spacious balconies. The divers palette of highlights in the masonry clearly shows the detailed finishing. Broad rims line the windows, the larger surfaces close to the entrance doors transition into a plinth line, while a continuous curbstone accentuates the roofline.

Share or Add LEEGHWATERKWARTIER to your Collections
Project Credits
Landscape Architects
Other
YVES SAINT LAURENT MUSEUM
next project

YVES SAINT LAURENT MUSEUM

Museums
Rue Yves Saint Laurent, Arrondissement Guéliz, Marrakech, Wilaya de Marrakech, Morocco - Build completed in 2017
View Project