LIA – behind black walls

LIA – behind black walls

Architect
STEINBAUER architektur+design
Location
Frohsdorf, Austria | View Map
Project Year
2020
Category
Residential Landscape

Private Houses
STEINBAUER architektur+design

LIA – behind black walls

STEINBAUER architektur+design as Architects

Characterized by its interplay of transparency and solidity, “LIA” is situated in the midst of a heterogeneous residential landscape at the foot of the Rosalia Mountains in Lower Austria. In order to benefit from the spectacular view of the Schneeberg, some 30 km away, and at the same time minimize the space used on the plot of land, the house was designed to sit on the upper boundary of the slanted plot. The volume of the building is spread over three levels with basic dimensions of 6.5 by 16 meters. The outdoor area, positioned at the entrance level of the premise, wraps itself around an old cherry tree together with the main building.

“The concept is expressed through a simple floor plan design, a concrete coffin-lid-structure, two glassed gables and a sectioning box for secondary spaces — nothing else! The space in between is for the residents to freely shape as they please.”

The load-bearing structure consists of a 45° coffin-lid-construction with open east and west gables. The sleek outer skin is a facade of matt black — a metallic dress that extends vertically not only over the outer walls but also over the entire roof surface. The armoured structure lends the residence homogeneity and elegance and provides a backdrop for the calm radiance of the cherry blossom. The incisions in the facade are sparse — a low-positioned, elongated opening to the north with a view of Wiener Neustadt, a floor-to-ceiling glass panel with an exit onto the terrace, as well as two further smaller cut-outs to the south for lighting the lowest level.

At the highest point of the property, the modest entrance was kept deliberately low. The open floor plan composition of the living level consists only of a structure detached from any exterior walls. A kind of “furniture” that contains the entrance, kitchen and all ancillary rooms. Only when you enter the living area does the sequence of rooms allow a far-reaching view of the Schneeberg through the 5.2-meter-high glazed gable. The open roof form appears generous and at the same time conveys a sense of security inside. The overhang of the roof surface creates structural shading of the generous west glazing and the component activation of the concrete coffin-lid-construction offers additional comfort for the room climate. An modest but lofty staircase leads to a gallery positioned above the kitchen and ancillary rooms — this provides space for work areas with additional daylight via two skylights. Along the access axis in the north, the private rooms are located on the lowest of the three levels. The interior is dominated by hard contrasts, white concrete walls, black-gray fixtures and oiled oak parquet flooring.

 

Material Used:
1. Facade cladding: black aluminum
2. Flooring: brushed oak
3. Windows: brushed oak
4. Roofing: rough concrete

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersJosko
ManufacturersPREFA GmbH
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Josko
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More