Lightness of Being

Lightness of Being

Architect
Thought Parallels
Location
Nadakkave, Kozhikode, Kerala, India
Project Year
2018
Category
Residential Landscape
Lal Td. (Redz Photography)
Product Spec Sheet

ElementBrand
Concealed Fixtures And Sanitary FixturesGROHE
ManufacturersFlos
ManufacturersPhilips Lighting Signify
MarbleHMG Stones
Solar reflective glassSaint-Gobain Glass HQ
German modular kitchenVeneta Cuccine

Product Spec Sheet
Concealed Fixtures And Sanitary Fixtures
by GROHE
Manufacturers
by Flos
Manufacturers
Marble
Solar reflective glass
German modular kitchen

Lightness of Being

Thought Parallels as Architecture Residence

"It's not what you look at that matters. It's what you see" - Thoreau


When architecture attempts to merge two paradoxical forces, there arises a metaphorical meaning to what has been achieved. The concept of 'lightness' generally relates to the physical weight of objects or materials. In the realm of design, it can take a surrealistic stance when used to alter the perceived visual mass and ambiance. Through the manipulation of forms, play of materials and control of light & shadow, the concept evolves into a sensory experience.


Located at the coastal city of Kozhikode in Kerala, the project was given an architectural envelope that orientates to the north providing privacy to the entrance facade. The house then rests within a completely inwards focused environment, separating both the social and co-existence space on the ground floor and the private space on the upper floor.


There are vast concrete slabs that float and interlace with each other creating living spaces, while glass – a prevailing element in the project - helps to demarcate the interior spaces, without dissecting them from the lush foliage in the external areas.

The benevolent qualities of wood put to use at the roof level ensures that the ambient temperature within the house stays comfortable and helps to further the natural connect with the surrounding nature and greenery.


The cities we live in are becoming increasingly claustrophobic. Most client's briefs categorically state that they want the homes to be uncluttered. The underlying reason for this being that among other functions it must serves, the home is where one heads back to for rest and rejuvenation.


This understanding lead us to instill ample airiness in the inner sanctum by the use of double heights and made the interior spaces completely illuminated by openings. Voids within the high ceiling and large framed windows offer unobstructed views to the ground floor and first floor. The zoning distribution blends the family's common space and an inside-out living area adjacent to one of the fundamental parts of the project - the indoor courtyard. A sense of intrigue is created when the courtyard unexpectedly appears beyond the facade wall that leads to the main living hall.



Material Used:

1. Grohe concealed fixtures and sanitary fixtures.

2. Philips and Flos lighting

3 . Plywood from Western India - marine plywood

3. Wood - Merbau, Pincoda, WBL

4.  Mild Steel 



Project Details 

Area: 4500 Sq.Ft Built up, 15 Cents Plot.

Site : Calicut, Kerala, India.

Project completion Year: 2018.

Photography : REDZ photography and Vishnu Rajan

Project team
Architecture Residence
University of Applied Sciences Bielefeld
next project

University of Applied Sciences Bielefeld

Auditoriums and Universities
Bielefeld, Germany - Build completed in 2015
View Project