Living, working and exhibition space for artist Mikael Richter

Living, working and exhibition space for artist Mikael Richter

Location
Älgö Kulturhus, Nacka, Sweden | View Map
Project Year
2010
Category
Exhibition Centres

Living, working and exhibition space for artist Mikael Richter

Mikael Richter as Artists

From the island of Älgö you reach the Stockholm city center in 20 minutes. Former summerhouse areas of this kin are gradually changing into integrated commuter suburbs. The project is conducted in close collaboration with the client Mikael Richter, a wellestablished artist working mainly with larger public commissions questioning the barriers of privacy in public space. The building is integrated in and part of his practice as an artist.


The exterior staircase continues the route of the entrance road and lead to a roof terrace from which you have a panoramic view of the archipelago. The façade partly consists of an oversized textile net reaching out among the trees, deforming the building volume and creating additional covered outdoor spaces.


The limited budget is a challenge. Structural solutions, materials choice and space character are taken from the world of large-scale industrial buildings.


Project Credits
Park House
next project

Park House

Apartments
Milano, Metropolitan City of Milan, Italy - Build completed in 2018
View Project