Loft apartments in Zurich

Loft apartments in Zurich

Architect
Evolution Design
Location
Zürich, Switzerland
Project Year
2002
Category
Apartments

Loft apartments in Zurich

Evolution Design as Architects

Situated in a sought-after residential area close to the centre of Zurich, the Sempacher Loft Apartments are an excellent example of modern and sustainable town renewal. An uninspiring apartment block from the 1930s originally occupied the site, which was in urgent need of repair and upgrading. A detailed survey of the building showed that everything from the wiring to the pluming needed replacing. Furthermore, the structure did not allow easy alterations to the cramped room layout. Counting the cost for the required work showed a discrepancy between required rental levels after the upgrade and the overall standard achievable. A feasibility study indicated clear overall advantages in the replacement of the existing building with a new one.


The aim for the new building was therefore to create:


living structures which allow flexibility and change for future generations; a modern building that harmoniously connects to the built environment surrounding it; an environmentally-friendly building, taking into account the lifetime cycles of materials.


The building footprint was established by site constraints and sculpted to suit as many different internal space layouts as possible. This was further enhanced by placing the bath and kitchen core in the centre of the apartments as natural room dividers. The bathroom walls are made of translucent coloured glass allowing the light to connect the divided spaces. The façades reflect the internal layout, and vice versa. The building is clad with translucent overlapping glass ‘shingles‘ over coloured insulation, which cover the whole north façade and gradually open up towards the south façade.


The façade build-up with coloured insulation and translucent cladding was developed on the basis of a harmonious integration with the surrounding apartment blocks, which are rendered in warm colours and textures. Through careful selection of glass texture and translucency, together with the colour of the underlying insulation, the glass loses its natural hardness, allowing soft and emotional connections. Seasonal and diurnal light changes are resonated in subtle transformations in the appearance of the façade, allowing a harmonious integration of the building within its surroundings.

Share or Add Loft apartments in Zurich to your Collections
Project team
The Bergeron Centre for Engineering Excellence
next project

The Bergeron Centre for Engineering Excellence

Universities
90-94 York Blvd, North York, ON M3J, Canada - Build completed in 2016
View Project