M 0 Likes OTHER PROJECTS BY AIUD  Studios for Artists in Residency Prehistomuseum Prehistomuseum

M 0 Likes OTHER PROJECTS BY AIUD Studios for Artists in Residency Prehistomuseum Prehistomuseum

Architect
Atelier d'Architecture AIUD
Location
Flemalle, Belgium
Project Year
2015
Category
Parks/Gardens

Exhibitions

Museums
Alain Janssens

The Prehistomuseum

Atelier d'Architecture AIUD as Architects

What would I have imagined had I not inherited the existing built situation? It seemed to me that the path to the grotto, which Neanderthals have trodden before us, had to be the site’s structural axis. Only the initial “house” is integrated into the Corten steel volume, the reception hall that articulates both the new and existing buildings. The main temporary exhibition hall is superimposed on the conservation, study and documentation centre (CCED). The space created in the CCED is a glazed slice that enables one to observe the functioning of the operational chain. The stagecraft for the public space in the CCED uses augmented reality to provide different levels of interpretation. The exhibition-conservation building is by choice a setting that assumes its functions in the expression of its form. The foyer is on the margin of the site: a transparent enclosure that blends into the landscape. The museum's facades are made in wooden framework filled with straw, with interior finish in terra cotta and exterior finish in weathering steel. A wood chip-fired heating use the local wood from thinning. ________


Qu’aurai-je conçu si je n’avais pas hérité de la situation bâtie existante ? Il m’est apparu que le chemin vers la grotte, déjà emprunté par les néanderthaliens, devait être l’axe paysager structurant. Seule la « maison » initiale est intégrée dans le volume en corten, le hall d’accueil qui articule le neuf et l’existant. La grande salle d’expositions temporaires est superposée au centre de conservation, d’études et de documentation (CCED). L’espace créé dans le CCED est une véritable coupe vitrée qui permet l’observation du fonctionnement de sa chaîne opératoire. La scénographie de l’espace public du CCED utilise la réalité augmentée pour fournir différents niveaux de lecture. Le bâtiment d’exposition-conservation est volontairement un écrin qui assume dans son expression ses fonctions. Le foyer prend place en bordure du site. C’est une clôture transparente, qui s’inscrit dans le paysage. Les façades du conservatoire sont réalisées en ossature bois avec remplissage paille, avec une finition terre à l'intérieur et acier corten à l'extérieur. Une chaudière à copeaux de bois utilisant le bois d'éclaircissement du site.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More