Mainzer Tor Museum Depot-City Archive Youth Center

Mainzer Tor Museum Depot-City Archive Youth Center

Architect
Bez + Kock Architekten
Location
Mainzer Strasse 61-63, 63897 Miltenberg, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Cultural Centres

Museums
© Stephan Baumann
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Heart Felt modular blade ceilingHunter Douglas Architectural
Door CoatingNordic Copper from Aurubis Finland
WC coating / Master Top WS 300 PUMaster Builders Solutions
Profiled Glass / Linit P26/60/7 PrismasolarGLASFABRIK LAMBERTS
Folding door / coated with oxidized copper “Nordic brown” Hodapp
Aluminium frame windows and aluminium mullion transom facadesHUECK

Product Spec Sheet
WC coating / Master Top WS 300 PU
Profiled Glass / Linit P26/60/7 Prismasolar
Folding door / coated with oxidized copper “Nordic brown”
by Hodapp
Aluminium frame windows and aluminium mullion transom facades
by HUECK

Mainzer Tor Museum Depot, City Archive and Youth Center

Bez + Kock Architekten as Architects

The city of Miltenberg is characterised by its particular location near the river Main between the Forest of Odes and the Spessart Mountains. The well-preserved historical center with many half-timbered houses stretches out along the Main and is limited on its back side by a steep hillside, which in the past was used as a natural stone quarry. The here removed red Main sandstone dominates the whole city.

 

The new Museum Depot, City Archive and Youth Center are located on a slightly descending lot which was previously occupied by a car dealership, abandoned many years ago. This position at the foot of Castle Hill is particularly characterised by its direct adjacency to the historically listed building “Mainzer Tor”, which was constructed at the end of the 14th century as the western city gate to Miltenberg.

 

In our design concept, the building site was levelled by a single-storey base structure in manually hewn red Main sandstone, which houses the museum depot and the city archive. From this massive base, two glassy building laterns, positioned diagonally over a corner, arise and accentuate the town entrance. In their light and at night backlit materiality of translucent profiled glass they form an aesthetic contrast to the stony base structure.

 

The main entrance is located between the delivery zone and the exterior staircase. At this prominent corner, a wall showcase is arranged towards the stair. Here, selected exhibits can be shown in monthly rotation, announcing the function of the rather inconspicuous museum depot at its interface to the public sphere.

 

The wide exterior staircase leads from MainzerStrasse up to the roof surface of the depot which forms a small public plaza, framed by the two single-storey cast glass buildings. Entry to the youth center in the southern body takes place directly from here. Wheelchair access is possible from MonbrunnerStrasse. The generously glazed event space of the youth center orients itself towards the rearward quarry wall and the newly designed outdoor area. From the plaza and via a new bridge, the adjacent “Mainzer Tor” can be accessed and be experienced as the entrée to the city.

 

Material Used :

1. Schoen-Hippelein / Sandstone / “Remlinger Main sandstone”, quarrying site: Unterfranken
2. Lamberts / Profiled Glass / Linit P26/60/7 Prismasolar
3. Hueck / aluminium frame windows and aluminium mullion transom facades
4. Hodapp / Folding door / coated with oxidized copper “Nordic brown” by Aurubis
5. Hunter Douglas / Heart Felt modular blade ceiling
6. Master Builders Solutions / WC coating / Master Top WS 300 PU

This story is available in multiple languages
Saccharum Resort & Spa
next project

Saccharum Resort & Spa

Hotels
Rua das Hortas, 55 Ed. Costa do Sol VII, Bl. A Lj. C 9050-024 Funchal Madeira (Portugal) - Build completed in 2015
View Project