Maison Bayard

Maison Bayard

Architect
Axel Schoenert architectes
Location
Paris, France | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
Simon Guesdon
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Façade DoorsJansen
Courtyard facade: anodized aluminium + primary structure in aluminiumSCHÜCO
Courtyard facade: anodized aluminium + primary structure in aluminiumWICONA
Flooring: Cross laminated epicea wood panel floorKLH
Street facade: anodized aluminium + primary structure in epicea woodRaico Bautechnik

Product Spec Sheet
Façade Doors
by Jansen
Courtyard facade: anodized aluminium + primary structure in aluminium
by SCHÜCO
Courtyard facade: anodized aluminium + primary structure in aluminium
by WICONA
Flooring: Cross laminated epicea wood panel floor
by KLH
Street facade: anodized aluminium + primary structure in epicea wood

Maison Bayard

Axel Schoenert architectes as Architects

The Axel Schoenert Architects Agency restructured the former headquarters of the radio station RTL, Bayard Street, in the 8th arrondissement of Paris on behalf of Nexity and LaSalle Investment Management. The building now belongs to CNP Assurances.

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon

In the Montaigne district, the 22-24 Bayard is a new, singular and sophisticated office building, in dialogue with the historic urban environment, the project’s main objective is to combine conservation and new construction, to create a homogeneous whole.

In this ambitious project, nature found its place. Natural lighting expands generously within the interiors and vibrates the new streetside façade on Bayard Street.

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon

The project combines heavy concrete with new construction with wood and metal. In order to achieve that, major work has been undertaken on a plot between rue Bayard and Impasse d’Antin, in the heart of the 8eme arrondissement. From two distinct buildings, the project leads to the realization of a single building of 8 200 square meter of offices.

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon

On the North Side, post-Haussmann buildings are renovated, whereas on the South, buildings from the 1970’s (such as the former headquarter of RTL), have been demolished. Unfit for the creation of new office space, it has been replaced by a wooden structure building.

This operation, which combines new construction and heavy renovation, meets several challenges: maximizing the heights under the ceiling, respecting the altimetry imposed by the neighboring buildings, creating the finest floors possible and avoiding beam drops.

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon

A SIGNAL FACADE
The new construction rue Bayard presents a signal façade that offers a new identity to this property complex: the metallic cladding with golden highlights and the purity of its lines gives it a singular appearance and create a harmonious dialogue with the historical façade of the adjacent building.

This real perforated brass case adorns the «low carbon» wood and metal structure of this new building which is organized in four parts: the highest, at the bottom of the plot, culminates at 25 m in R+7, while the others will take to the street through successive sets of withdrawals.

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon

LIGHT AT THE HEART OF THE PROJECT
The layout of the interior spaces has been designed to respond to new working methods, which associate user comfort and surface optimization and combine welcoming living space and optimal working environment. The agency has imagined cozy and elegant atmospheres, bathed in light, and complemented by many green spaces.

Light influences biological rhythms, energy, mood, and productivity, so it is essential to introduce as much natural light into the building as possible, and to favour transparency and visual breakthroughs. 

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon

The project therefore promotes natural lighting in workspaces, thanks to the treatment of facades and their many openings, which allow to optimize natural light and reduce the glare effects, while regulating the excessive heat input.

The offices are clear and spacious with large ceilings, most of these spaces receive direct light.

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon

Artificial light is controlled, automated mechanisms allow users to adapt at any time of the day the energy consumption of the room in relation to the outside light and its temperature. Thermal insulation is accompanied by heating self-regulation systems.

Team:
LaSalle Investment Management 
Nexity Entreprises

photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon
photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon
photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon
photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon
photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon
photo_credit Simon Guesdon
Simon Guesdon
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding:  
Street facade: anodized aluminium + primary structure in epicea wood, Brand : Raico
Courtyard facade: anodized aluminium + primary structure in aluminium, Brand : Schüco
Courtyard facade: anodized aluminium + primary structure in aluminium,Brand : Wicona

2. Flooring: Cross laminated epicea wood panel floor, Brand : KLH 
3. Façade Doors: Brand : Jansen
4. Green Roofing: Brand : Valois 

Read story in ItalianoFrançaisEspañolDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More