Contemporary residence with reusing of clay roof tiles as vernacular element in tilt formations for facade to minimize sun rays,

Manoj Patel Design Studio as Architects

The client was specific about having minimum furniture in the interiors yet should dictate the modern aspects of the house. So the house caters to artistic, colorful play of graphics with balancing and minimal furniture, define the warmth of the space. Each room, personalized furniture pieces, cantilevered staircase with fusion of staircase railing, synthesis the overall outcome of the residence.

The decorative doorway and adjacent wall graphics give the foyer a modern theme based look. The beauty of exposed ceiling of the living room illustrates the use of lily gold color finishes, with complimenting blue fabric furnishings, golden yellow center table and dark grey tv wall cabinet.The Italian tile flooring gives a classic sense of luxury. The kitchen cabinets are simple,contrasting each other in lily gold color with white textures. Also the dinning area is set around the backdrop of mural made from vernacular clay roof tiles wall garden, having the provision of plantations and lights and central vertical wash basin.

One of the master bedroom on the upper floor represents a large, elegant ambienece, achieved through the use of blue color palette alongwith light textured laminates use for connecting wooden bed backdrop on both the walls in furnitures. Another bedroom on the same floor represents one massive frame in pictoral graphics of pink color palette in wooden bed backdrop, designed alongwith groove patterns emphasising the side elements through diffused lightings. From this, one can visualize the bold asethetics touch added to the interiros with complete comfort.

The main living space with open sit out garden and functional areas of the house include the kitchen, pooja space, master bedroom on the ground floor, while the upper floors have 2 master bedrooms, kid's bedroom and a family gathering space on the top. Also the elevated entrance steps gives a secondary access to the sit out garden on the ground floor as a connecting element.

The architect’s, screening strategy aims to research, discover and create new outcomes from vernacular material every time to stand boldly amongst the neighborhood fabric. In current times, various costly and high energy consumption materials are used for cladding, which not only harm the environment but also disturbs the balance of ecology.

The design studio has explored another possibility for building screening by reusing of vernacular material, clay roof tiles for an Urban Dwelling in India to comfort its hot climate. The house features double height volumes, where the east facade surfaces to clad clay roof tiles, depicting the play of earthy red textures with background glazing and white masses. The entire volume of the dwelling also replicates the pattern in compound wall and entrance gate.

Here, the design studio took an initiative of finding an alternative, by reusing of the clay roof tiles in various pattern applications suitable for facade design in cooling the temperature according to Indian context. The following concept also infuses use of natural material in an eclectic style.

The double V shaped clay tiles, used as a vernacular material, were transformed into an appealing element for the east facing façade design. The clay tiles are centrally placed tilt at an angle in series, where the grid pattern casts shadow on one another, by keeping the interior cool and reduction in temperature.

The pattern also displays an undulating aesthetics in straight arrangements of clay tiles due to its tilt installations. The layering of these clay tiles in contemporary pattern is designed based on Indian temperature context throughout the day, where the background glazing transforms into a shaded element.

Thus the screening turns out to be an affordable and captivating formation, where the local craftsmen get opportunity to generate more employment and increase their production.

Share or Add manoj to your Collections
Project team
The Gown
next project

The Gown

Den Haag, Netherlands
View Project