mansyouzan sinkyouji kuramaeryouen

mansyouzan sinkyouji kuramaeryouen

Architect
Naoya Matsumoto design
Location
1-11-7kotobuki, Daitouku, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Crematoriums
Takeshi Asano

mansyouzan sinkyouji kuramaeryouen

Naoya Matsumoto design as Architects

The design for 3F, 5F and 6F in the building where the corpes are stored, located at Kuramae, Tokyo. The building is formed by 7 floors has the spaces for storing corpes forever and temporarily, the spaces for the main temple hall and its sub and the community space. The area that was designed this time combined the traditional mateials or techiniques with its simple space. by combining it, I expected to express something primitive. For the areas where the corpes are actually stored on 3F and 6F, 3F is desingned to be cleanliness and brightness environment, using mainly Hinoki wood then white marble, stucco and Oya stone. On the other hand, for 6F, it is designed to be calmness and luxury space, using mainly walnut then, charcoal grey marble, veneer and western style marble.

 

For the entrance, finish is done by Naguri tequnique for each type of wood to be aware of the boundary of space by its texture. And for the each entrance of each floor’s interior, there are special ordered grave white and black granite stone. Also, for the wall and ceiling, the suzu sheets are stuck to show the image of heaven with the light. For the community space on the 5F, not only the worshipers but also everyone can use it, and it’s made as much simple as possible to make the place “temple” friendly and welcome. For the material, the grain which looks kind and easy is mainly used to provide friendly and warm atmosphere from even the chair and table. In the situation that storing the corpes in the building like this increase mainly in Tokyo, those places need to be the special for each area, not the ordinaly places where corpes go.

 

The design for B1F floor in the building where the corpes are stored, located at Kuramae, Tokyo. The building formed by 7 floors has the spaces for storing corpes forever and temporarily, the spaces for the main temple hall and its sub and community space. The area that was designed this time combined the traditional mateials or techiniques with its simple space. by combining it, I expected to express something primitive. On B1F where the corpes are stored, there are the special tiles burnt at Tajimi corted with the stucco and glass grave labels are on the Hinoki pedestal. Expression with only the materials absorb the light and indirect lighting, and use of lower place ceiling create the eneveloped space like a cave. In the situation that storing the corpes in the building like this increase mainly in Tokyo, those places need to be the special for each area, not the ordinaly places where corpes go.

 

Material Used :
1. Floor_B1F/handmade japanese tile・3F/white marble・5F/japanese tile・6F/ black marble
2. Wall_B1F/Japanese Plaster・3F/Japanese Plaster & Cypress・5F/Hand made tile & Japanese mud wall・6F/Walnut
3. Ceiling_ B1F/Japanese Plaster・3F/Japanese Plaster・5F/ Japanese Plaster・6F/ Japanese Plaster
4. Furniture/Japanese Cypress& Walnut& Japanese Chesnut

This story is available in multiple languages
Project Credits
Artur Lamas
next project

Artur Lamas

Apartments
Belém, Lisbon, Portugal - Build completed in 2019
View Project