Marble and Wood

Marble and Wood

Architect
ollech tol
Location
Rehavia, Jerusalem, Israel | View Map
Project Year
2017
Category
Apartments
Tomer appelbam

Extreme Minimalism, Apartment in Rehavia, Jerusalem

ollech tol as Architects

The apartment in Rehavia was designed for a family of seven. The owners, a religious couple,  modest and minimalist by nature, are design oriented with acute attention to detail. Their desire was to create a house that would convey a sense of serenity, harmony and simplicity while being spacious and welcoming, emphasizing the boundary between public and private spaces. 

For the purpose of formulating the spaces, a restrained composition of white and wood materials was used, permeating all the spaces of the house, creating boundaries between public and private, intimate and distanced, warm and cold. The public spaces of the house, the kitchen, the dining room and living room are surrounded by white walls and paved with light tiles, creating a sense of space and openness, welcoming the many visitors that visit the house on weekends. The transition to the private, family wing is made through wooden surface corridors, making the private spaces designated for family members only, an “out of bounds” area for guests. In contrast to the bright and spacious public space, the wooden hallways are dark, the ceiling is low, its width is narrow, and it's doors are hidden, requiring early knowledge to find the rooms behind them. All of these spatial conditions dictate an intuitive behavior from the user, inviting house members and accompanied guests only.

The creation of such minimalist spaces demanded great effort from the design team, requiring all systems in the house to be hidden in the carpentry and lowered ceilings. The house and all its elements are fully integrated on all levels and much care was given to connect floor to ceiling to section in composition and function, creating a design that seems effortless and natural to the observer.

The contrast between the different spaces, the qualities of the materials - warm and cold, intimate and distanced - creates a house that is luxurious and asustere at once and at the same time.

Project Credits
Architects
Museo Universitario del Chopo
next project

Museo Universitario del Chopo

Museums
Calle Dr. Enrique Gonzalez Martinez 10, Sta María la Ribera, 06400 Ciudad de México, CDMX, Mexico - Build completed in 2010
View Project