M.C.M. Klosterfrau Healthcare

M.C.M. Klosterfrau Healthcare

Architect
gaupenraub+/-
Location
Vienna, Austria
Project Year
2011
Category
Hospitals
Patricia weisskirchner
Product Spec Sheet

ElementBrand
Drywall builderLindner Group
FurnishingsBENE GmbH
BodenlegerGaster
Sanitation, Ventilation/air conditioningGETEC
PaintingsMaler Petter
Dach roofRosner GmbH

Product Spec Sheet
Drywall builder
Furnishings
Bodenleger
by Gaster
Sanitation, Ventilation/air conditioning
by GETEC
Paintings
Dach roof

Refurbishment of an old lady (MCM Klosterfrau Healthcare GmbH)

gaupenraub+/- as Architects

Tear off or refurbish?

The exposed concrete building from the 70s has an important place in the history of M.C.M. Klosterfrau Healthcare Group, well known for the production and distribution of health products and cosmetics. The alley in which it is located, was even named after the former owner Doerenkamp. Nevertheless, there are some 30 years later, new demands on the building.

 

Therefore, the thermal insolation and building services were to be brought up to date, the building more prominently put into the street space, the accessibility made more comprehensible and the office space extended due to internal restructuring.

 

The decision was made in favor of a redevelopment concept in which the essential structures of the building were retained and, where reasonably, continued in the same way. The aesthetics of the existing vertical grooved concrete façade have been translated into an insulated multi-skin slab construction, raised floors incorporate new piping and wiring, thereby ensuring the possibility of flexible workplace design. Cell offices became a structured zoned open-plan office.

 

The connection of the lower building to the street was solved by a ramp system. From the sidewalk one reaches directly to the two main entrances of the companies Klosterfrau and it´s subcompany Maria Galland, which are accommodated on different levels. The interior design is kept deliberately neutral, only the logo color appears in the textiles used.

 

The completely overgrown open spaces have been redesigned and provided with seating. Parking spaces have been relocated to allow staff breaks in the sunny front yard. On the first floor, a spacious roof terrace lets the view to the herb garden and the lovingly restored illuminated letters of the old company logo. A modern company with a long tradition has also transferred its corporate philosophy to its home.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Landscape design
Geraden
Mauerwerk masonry
Building services
Structal engineer
Frieze Art Fair 2017
next project

Frieze Art Fair 2017

Exhibitions
London, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project