Medical School, Student Residences and Bus Shelter at the University of Limerick

Medical School, Student Residences and Bus Shelter at the University of Limerick

Architect
Grafton Architects
Location
Limerick, Ireland | View Map
Project Year
2012
Category
Universities
Dennis Gilbert

Medical School, Student Residences and Bus Shelter at the University of Limerick

Grafton Architects as Architects

The University of Limerick, in the South West of Ireland occupies a large territory, formerly a Demesne, and is situated on both sides of the lower reaches of the river Shannon, the longest and largest river in Ireland. Part of its most recent expansion to the north of this great river, accessible by pedestrian bridge from the existing campus, provides for the construction of a new medical school building and accommodation buildings for students attending the facility. These new buildings are also intended to address a large public open space which will ultimately become the focal point for this expansion of the campus to the North.


The aspiration is to combine faculty buildings and residences in a manner which encourages overlap and contributes to the life of the public spaces at the University.


Aspects of the formal character are derived from an interpretation of the campus master plan which requires an organic approach to the making of public spaces on the north side of the river Shannon. Here the ground is sloping and remnants of the agrarian landscape pattern are still evident in the form of old field patterns and hedgerows.


This new suite of buildings combines with three existing, neighbouring institutions, the Sports Pavillion, the Irish World Academy of Music and Dance and the Health Sciences Building, in order to make a new public space.


The new buildings consist of a medical school, three blocks of student housing and a canopy / pergola forming a bus and bicycle shelter.


The Medical School, the last in a series of set pieces, acts as an anchor around which the other buildings now loosely rotate. The language of the medical school is that of an educational institution while the student residences appear like three large houses. The concrete bus shelter, together with the residences combine with the medical school to form a loose edge to the public space. The bus shelter canopy, steps and ramps negotiate the level change to the sports pavilion beyond.


The central space slopes gently to the west. Three oak trees, stone seats and steps occupy a central level platform subtly providing a focal point before the space moves out, fracturing at the edges to connect to the residences, car parking and other faculty buildings. The surfaces of the public space move from hard to soft, south sloping grassed spaces, designed with and without furniture to provide for leisure and lingering.


The buildings stand guard facing the public space, distinguished by their material.


Limestone is used to represent the 'formal' central medical school, making reference to the limestone territory of County Clare in which this side of the campus is located. The stone wall is folded, profiled and layered in response to orientation, sun , wind, rain and public activity. A colonnade to the south and west corner acts as a gathering and entrance space. In contrast the north and east walls are more mute.


In response to the deep plan, the roof-form is modulated to light multiple spaces, including the central circulation space, the clinical skills labs, the corridors, and a small roof terrace.


An open central stair connecting all of the primary spaces, threads through all levels of the interior, designed as a social space with enough room to stop and chat or lean on a balustrade / shelf and view the activity of the entrance and other spaces above and below.


Brick follows through to the residences from the existing accommodation buildings behind. Here the material is given depth and the facades deeply carved providing a form of threshold between the domestic interior and the public space that they overlook. All living spaces address the public space to the south east with the more private study bedrooms facing north east or north west.


The undercroft of the residences is carved away providing archways allowing pedestrian movement from the carpark and bus park to the north as well as forming sheltered social spaces for students. Large gateways open into the entrance courts of the housing blocks where stairs, lift, bicycles bins and common laundry facilities are.


Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More