Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Melrose Terrace

Melrose Terrace

Designer
Dan Gayfer Design
Location
North Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Dean Bradley
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Mosaic tile - ‘PlimepaplikaAcademy Tiles
Rear facade tiling / Floor tiles / Kitchen benchtop & splashbackArtedomus
Powder room basin - ‘Eclipse Basin’ in MintConcrete Nation
Cabinet MakerKohde
Carpet ‘Steppe’Tretford
Custom upholsteryZepel Fabrics

Product Spec Sheet
Mosaic tile - ‘Plimepaplika
Rear facade tiling / Floor tiles / Kitchen benchtop & splashback
Powder room basin - ‘Eclipse Basin’ in Mint
Cabinet Maker
by Kohde
Carpet ‘Steppe’
Custom upholstery

Melrose Terrace

Dan Gayfer Design as Architectural and Interior Designer

This project's attention to detail, high level of function, spaciousness and striking aesthetic belies the small stature of this single fronted terrace. The aesthetic is elegant and varies as you move through the project, materials adapting to how each space will be used and the person within.

 

What was the project brief and how was this achieved?

This modest package of spaces, built elements and details have been carefully tailored to the requirements of an enterprising retired couple who have downsized to the inner north of Melbourne. Having relocated from their generous family home down on Melbourne’s Mornington Peninsula, the couple were prepared to compromise on space but not function; this small statured home was to be as comfortable and accommodating as their previous.

 

With such a small/modest floor area to work with, a comprehensive concept design process was undertaken in which an understanding of how the owners wanted to use each space was gleaned. Every square millimetre was allocated a function, creating spaces and elements larger than they needed to be was simply not an option. For example, previously unusable space underneath the staircase was optimised via the sequential insertion of multiple amenities.

 

Other than the brick party walls, the entire ground floor was stripped to a blank canvas and acutely redesigned; so an understanding of how the owners wanted to use each space was essential in delivering a successful project. The ground floor section of the rear facade was removed and extended approx. 1m to bring it in line with the existing weatherboard facade above. A new rear tiled facade, accomodating the window lounge extrusion, was then implemented as was a rooftop terrace at the front of the building.

 

Several other methods were employed (e.g custom furniture, grouping of amenities, rooftop terrace) within the design to not only bring maximum function to the project but create enough ‘relief’ space to avoid a cramped or overcrowded feel throughout.

 

How is the project innovative and what are some of its important features?

Despite the modest area to work with on the ground floor, each of the dining room, kitchen and living room are inherent of a comfort and voluminous character that is more associated with a larger home. This is achieved through some non-traditional design solutions that include the front entry opening into the dining room and the sequencing of amenities - behind a singular wall - including the walk-in pantry, store room, laundry and powder room.

 

Custom built-in furniture features prominently, the ability to design and somewhat slot the furniture in like a piece of puzzle enabled us to eliminate dead or wasted area that compromised function, flow and interaction. Demonstrating how this concept was important even on a smaller scale is the custom console designed by this studio. Located at the front entry, its intricate and finely tuned details greet you upon entering as does the unique application of timber, brass and porcelain paneling.

 

Not only genuinely innovative, the built in component in the living room is intrinsic to the successful outcome of the overall design. A singular built element integrates shelving, side table, lounge, daybed and casement windows, this freeing up valuable space at the rear of the ground floor for accessing the outdoor terrace and general flow. This window lounge - this studios contemporary translation of a traditional bay window - opens out to the garden terrace via two striking casement windows. When open, the lounge literally becomes immersed in the garden, whose lush greenery in turn becomes part of the living room.

 

Surprising new visitors at the front of the property, the rooftop terrace brings yet another innovative yet highly contributory component to the project. Accessed from the main bedroom, this space in essence becomes another living space for the owners. More specifically, it has been designed for small social gatherings where a custom steel pergola clad in timber battens provide enough solace from the sun whilst still delivering a beautiful dappled light. Again custom furniture is utilised in the form of a luxurious daybed whose structure, along with two garden planters, is intertwined with that of the pergola.

 

Describe the projects overall aesthetic and some of its materials:

The development of the material palette was an exhaustive process in which the intent was to develop an elegant yet varied style whose materials adapt with each of the areas. For example a semi-glazed terracotta like tile defines the dining room/entry area, this hard working and durable material selected to accomodate the traffic through the front door. Silvertop Ash timber flooring is then introduced as you step up into the kitchen whilst the living room at the rear is defined by the softer again ochre coloured carpet. The slightly different style for each of these spaces is further enhanced by two different timber veneers, porcelain bench tops and panelling, splashes of brass and of course the luxe fabrics selected for the built in furniture and throw pillows.

 

Externally, a small mosaic tile has then been clad to the new section of the rear facade bringing a fine texture to the surface which in turn contrasts the larger planes of the existing weatherboards above; there is no confusion between the old and the new. In summary, the aesthetic is elegant and carefully varied albeit with a few strategically placed exclamation marks such as the mint tile in the powder room, burnt red carpet in the living room and the mosaic tile on the rear facade.

This story is available in multiple languages
Share or Add Melrose Terrace to your Collections
Project Credits
Architectural and Interior Designer
Regent Park
next project

Regent Park

Offices
Rue de la Loi 13, Blvd du Régent 35, 1000 Brussels, Belgium - Build completed in 2016
View Project