Mental Health Centre

Mental Health Centre

Architect
MIAS Architects
Location
Calella, Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Wellness Centres
Gael del Rio + Luca Bani

Health and Addiction Treatment Centre

MIAS Architects as Architects

The project consists of the conversion of three industrial buildings, located in the urban center of Calella, into a Health and Addiction Treatment Centre.

The three buildings, with its corridor parallel to the street, were built in the early XX century with solid brick perimeter walls, cast iron pillars, steel beams and wooden beams with ceramic interviewed.

The first intervention is the unification of the three industrial buildings in a single space both on the lower level and on the first floor, demolishing the walls that currently separate them and leaving the central iron pillars free. All structural elements are maintained, demolishing the rest of the existing interior constructions and compartments, as well as the main staircase and auxiliary buildings.

The ground floor, accessible from the street, is projected as a large entrance and welcome hall from where two perpendicular streets are organised along which the different consulting rooms and offices from the health personnel are arranged. At the end of these streets are the widest spaces, kitchen and dining room, and the meeting room for the personnel.

Two vertical cores, arranged on the sides of the main hall, connect to the upper level with a second welcome space from which two streets  depart in a similar way  to those of the lower level. Side by side are the rest of personnel offices and the addiction treatment rooms.

All the spaces of the centre are built with prefabricated concrete elements that frame a glass surface. Two types of prefabricated elements are used to build the interior walls with square and rectangular shapes. These prefabricated pieces had been used in the past to make windows only in agrarian and industrial architecture and had stopped its production years ago. The use of these has required the recovery of its molds as well as the reactivation of its production.

The interior space of these elements is closed with a glass surface. This has different degrees of transparency according to the need of more or less privacy. Although in general the spaces have a roof built in concrete, some are closed using the same lattice with glass.

From the use of this latticework a degree of transparency is achieved throughout the plan, so that there is no space without a clear relationship with the rest of the centre.

The idea of ​​a window as an element that defines the project begins with the opening of large windows in the existing roofs in the form of skylights. These skylight windows are built as suspended rooms capable of illuminating the entire upper level generously.

The staircase develops the same idea of ​​skylight room. The sound insulation and fire requirements suggested the construction of this unique access space in the form of a skylight room that is placed in relation to the corresponding upper roof skylight.

Although vertical enclosures are built with these concrete and glass elements, polished concrete flooring also incorporates recycled hydraulic mosaic carpets. The rest of the furniture and enclosure elements are constructed with recycled wood.

The facade recovers the idea of ​​a window inside the window, and incorporates the same prefabricated elements inside the existing holes and extends this geometry to the rest of it in the form of graffiti.

 

This story is available in multiple languages
School conversion into housing units
next project

School conversion into housing units

Housing
Essômes-sur-Marne, Aisne, France - Build completed in 2017
View Project