Mi Casita Preschool and Cultural Center
Lesley Unruh

Mi Casita Preschool and Cultural Center

4|MATIV as Architects

Brooklyn, United States, 2020-02-11 - 
Mi Casita Preschool and Cultural Center, designed collaboratively by Barker Associates Architecture Office and 4|Mativ Design Studio is located in a new mixed-use development in Brooklyn.

 

The program called for three classrooms to occupy a large space with 15' ceilings on the ground floor of the building with a lower level for support programming.  The space is organized around an L-shaped trough sink that becomes a social gathering spot and that also functions as a bathroom sink. 

 

Divisions between rooms are made with furniture to provide flexibility so that the space can be transformed for special events including performances organized by the school's artist-in-residence.

 
The school’s focus on being a “home away from home” and learning from the different cultures that coexist in Brooklyn led the designers to incorporate graphic elements relating to home and city in the design of the space. 

 

A large house-shaped vitrine on the mezzanine will showcase seasonal displays that relate to the curriculum. House-shaped cutouts in the walls provide child-sized reading nooks and passages through the space. A graphic in shades of pale blue in the tile mosaic around the bathroom and trough sink references the city skyline and is echoed as a linear element in the window treatment. 

 
Color is used for dramatic effect throughout the space.  Turquoise on the ceiling and light globes give the sense of being under a bright blue sky. Orange is used in cutouts in the walls and accent elements in the space.   Orange-lined stairs lead down to the parent-co-working space.

Mi Casita Preschool and Cultural Center

Barker Associates Architecture Office as Architects

Mi Casita Preschool and Cultural Center, designed collaboratively by Barker Associates ArchitectureOffice and 4|Mativ Design Studio is located in a new mixed-use development in Brooklyn.   The program called for three classrooms to occupy a large space with 15' ceilings on the ground floor of the building with a lower level for support programming.  The space is organized around an L-shaped trough sink that becomes a social gathering spot and that also functions as a bathroom sink.  Divisions between rooms are made with furniture to provide flexibility so that the space can be transformed for special events including performances organized by the school's artist-in-residence.

 

The school’s focus on being a “home away from home” and learning from the different cultures that coexist in Brooklyn led the designers to incorporate graphic elements relating to home and city in the design of the space.  A large house-shaped vitrine on the mezzanine will showcase seasonal displays that relate to the curriculum.  House-shaped cutouts in the walls provide child-sized reading nooks and passages through the space.  A graphic in shades of pale blue in the tile mosaic around the bathroom and trough sink references the city skyline and is echoed as a linear element in the window treatment. 

 

Color is used for dramatic effect throughout the space.  Turquoise on the ceiling and light globes give the sense of being under a bright blue sky. Orange is used in cutouts in the walls and accent elements in the space.   Orange-lined stairs lead down to the parent-co-working space.

 

Material Used :
1. Entry tile by Cle Tile
2. Pendant lighting by Seagull
3. Bathroom wall tile by Dal Tile
4. Custom stainless steel trough sink
5. Kohler faucets

Product Spec Sheet

ElementBrand
Entry tile Cle Tile
Bathroom wall tile Daltile
FaucetsKohler
Pendant lighting Seagull Lighting
Product Spec Sheet
Entry tile
Bathroom wall tile
by Daltile
Faucets
by Kohler
Pendant lighting
Teton House
next project

Teton House

Private Houses
Jackson Hole, Wyoming, USA - Build completed in 2018
View Project