Miner’s Refuge

Miner’s Refuge

Architect
Johnston Architects
Location
Mazama, Okanogan County, WA, United States
Project Year
2008
Category
Private Houses
Will Austin Photography

Miner’s Refuge

Johnston Architects as Architects

Architecture has an opportunity to embrace and protect the unique character of this region if it addresses the right question. Site strategy, connection to place, site history, vernacular precedent, and a willingness to consider program appropriateness are important issues that can be used to satisfy client needs and protect a delicate environment.

 

The Miner’s Refuge, intended as a weekend retreat in the beautiful but often harsh terrain of the Methow Valley, was designed with these concerns in mind. The building is carefully sited at the base of the hillside tucked into the tree line to take advantage of, and preserve, the surrounding views. Its mass is dug into the topography, anchoring the structure to the site. The outdoors is pulled in through dramatic open views. The protected patio and expansive vista of meadow and mountain are incorporated as major components of the design.

 

The Miner’s Refuge has taken up the challenge of drawing upon and adapting lessons of industrial rural vernacular to accommodate the needs of a modern lifestyle. The building massing is mindful and reminiscent of the history of mining in the valley. Its long, linear circulation corridor leads from the entry along the entire length of the house giving access to the living and sleeping spaces.

 

Sustainability begins with building restraint. The owners of Miner’s Refuge came to the table with a smart and simple program that could satisfy their living needs in less than 1900 SF.

 

The home, shared between two families, incorporates an open kitchen/living/dining area,two modest master suites and a small bunk room accommodating up to four guests. Renewable and environmentally responsible products were used where possible. The orientation and detailing of the building takes solar gain into consideration, and efficient mechanical systems combine to make Miners Refuge a project respectful of its environment.

 

The visual, physical, and conceptual connections to place were the driving force in the design and makes this project unique. The beautiful landscape and charm of rural eastern Washington is what initially attracted the owners to this area. It is this character that the design for the Miner’s Refuge embraces and aims to protect.

 

Material Used:

1.   A106 Mild Steel, Naturally Weathered – Metal Siding

2.   Tight Knot Cedar – Wood Siding

3.   Mixed Grain Fir – Ceiling

4.   ACX Plywood – Ceiling

5.   Vertical Grain Bamboo Plywood – Interior Walls 

Project team
Caudwell International Children’s Centre
next project

Caudwell International Children’s Centre

Care Homes
Caudwell International Children's Centre, Innovation Way, Keele Science & Innovation Park Newcastle-under-Lyme, Uk - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter