Mixtape apartment

Mixtape apartment

Architect
AZAB
Location
Bilbao, Bizkaia, Spain
Project Year
2019
Category
Apartments
Luis Diaz Diaz
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersiGuzziniBos
Flooring Tiles - Nova arquitecturaCinca
Textile flooringEge Carpets
Wood - Finsa Gama DuoFINSA
LightingViabizzuno

Product Spec Sheet
Manufacturers
Flooring Tiles - Nova arquitectura
by Cinca
Textile flooring
Wood - Finsa Gama Duo
by FINSA
Lighting

Mixtape apartment

AZAB as Architects

The original apartment was built in 1968 in accordance with the project by the architect Celestino Martínez. It features a common domestic display for deep urban block buildings, with a north-south distribution where the common home spaces extend from the north alignment towards the street to the opposite façade open to a south interior courtyard. What we propose here is a bootleg that collects the existing bases and punctually adds new elements while eliminating certain successive interventions on the original type that have been valued as distorting. To result in a remix in which the basic rhythm is defined by the pre- existence. A reissue of the house of ‘68 with an adaptation of ‘service’ facilities to contemporary uses. The proposed actions are ordered in three interventions (kitchen-laundry / gallery-common area / living room).

 

Some fidelity to the original definition is intended, as it was based on an elegant design with common finishes such as dark varnished sapelly wood, which is the protagonist in floors and carpentry elements such us continuous fronts or large drawers of blinds in window lintels. Therefore, understanding that the essence of the character of the apartment resides in that remix between textures of connotations that pursue the classic and modern details, it is proposed:

 

_to rescue for reuse of almost everything

_to unify the finishes of common rooms all together: pavement, carpentry and fixed furniture to incorporate the areas and functions, previously somehow hidden, to the whole of the common space; to simplify and increase the feeling of continuity and natural lighting.

_to introduce the colour with a palette that adapts to the existing, reminiscent of classical modernity present in the original building and that has become blurred over time. The use of colour serves to generate a serene and optimistic atmosphere at the same time.

_ a formalization of the design and the commissioning detail as simple as possible to achieve the objective with a minimum budget.

 

Material Used :
1. Finsa - Wood-Finsa Gama Duo
2. Iguzzini - Lighting-Bos
3. Cinca - Flooring Tiles- Nova arquitectura
4. Ege carpets - Textile flooring
5. Viabizzuno - lighting

This story is available in multiple languages
Share or Add Mixtape apartment to your Collections
Project Credits
Architects
Products used in this project
Aluminum House
next project

Aluminum House

Private Houses
Madrid, Spain
View Project