ModernHaus Hotel

ModernHaus Hotel

Architect
Palette Architecture

Wilson Associates
Location
27 Grand Street, New York, NY, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Hotels
Pavel Bendov
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lighting FixturesModulightor
Art Light AL03
Wall Washer WW03
GlassVitro Architectural Glass
Lighting FixturesAldabra lighitng
Storefront and Entrance SystemsAssa Abloy
Lighting FixturesBold Lighting
DoorsCeco Door

Product Spec Sheet
Lighting Fixtures
Wall Washer WW03, Art Light AL03 by Modulightor
Lighting Fixtures
Storefront and Entrance Systems
Lighting Fixtures
Doors

ModernHaus Hotel

Palette Architecture as Architects

Palette Architecture is proud to unveil its contemporary refurbishment of ModernHaus SoHo, a luxurious 114-room boutique hotel formerly known as The James New York. Situated in New York City’s vibrant SoHo district., the property was acquired by the current owners in 2017, and the hotel has changed ownership twice since its original construction in 2010. The client’s vision was to rebrand the hotel in a more contemporary style, breathing new life into the prominent structure and softening the rough material palette of its original design.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

“Our proposal focused on introducing rich natural materials and bold colors to soften and contrast with the brutal original design of concrete and steel,” explains John Sunwoo, a founding partner at Palette Architecture. “Most buildings in the area have a layered history applied over the years through multiple alterations. We wanted to discover and understand those layers and selectively bring them forward based on contemporary sensibilities.”

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

A collaborative contemporization

From the onset, the project was a collaborative effort between multiple stakeholders, including the building’s owners, interior design firms, Wilson Associates and M. A. Bowers, Inc., and the hotel’s various food and beverage (F&B) operators. With Palette at the helm, the project focused on a plan to give the rebranded property a fresh start.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

The team identified a variety of underutilized and outdated spaces that could be repurposed. With a goal of preserving much of the original building, the firm focused on highlighting its original precast concrete, steel, and weathered finishes. The team then embarked on a process of infusing consistency and character into the property, developing links to the SoHo neighborhood through the introduction of elements such as patterned motifs and selected artworks alluding to the district’s rich history of art and culture.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

Rooms with a view

Beginning with the lobby and hotel entrances, dated finishes were upgraded through the timeless use of natural materials. The designers introduced contrasts to the light-colored interior, including dark woods and metals that provide the space’s walls, doors, and railings with a contemporary facelift. In guestroom corridors, the use of Calder-esque carpeting, and the strategic placement of pop art, helps establish seamless connections to the SoHo vibe. The layout of the rooms themselves remained largely intact, with thoughtful contemporary touches of furnishings upholstered in soft, bold-colored fabrics.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

“The dominant feature of the room experience is their breathtaking views, so we really didn’t do too much other than to update the furnishings and some dated elements,” notes Sunwoo. “The views are one of the strong points of the building’s original design, with guestroom floors beginning 60 feet above ground level.”

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

The Presidential Suite, however, was a perpetual work in progress, and already had a history of renovations and material upgrades. In order to take advantage of the suite’s size and grandeur, the team created more of an inward focus conducive to intimacy against the backdrop of its panoramic city views. Brass, rich woods, bold colors, and strategic lighting combined to achieve that goal, all within the embrace of panoramic external views.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

The main course – Veranda SoHo

While there were multiple components to the ModernHaus project, significant emphasis was placed on the property’s multiple F&B outlets from the start. Recognizing the tremendous value that the outlets represent, the team worked closely with the hotel’s F&B operators to capture the essence of their visions. Elements of the F&B renovations included improvements to an existing rooftop bar, and the above-ground repositioning of an existing cellar-level restaurant.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

While the owners were pleased with the offering of their signature restaurant, its original setting was completely disconnected from the rest of the property’s focus on the surrounding neighborhood and external views. The existing concept needed not only to be revived, but also transplanted. Approximately 15 feet above street level, an underused rooftop space offered great potential. Consensus was reached, and the team designed a dynamic glass rooftop enclosure that greatly expanded the restaurant’s busy operations.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

“The original restaurant was a dark space, with an inward focus, while the new setting is completely immersed into the neighborhood and is visually connected to the hotel,” explains Sunwoo. “Separated only by a glass enclosure with fully retractable roof and wall panels, patrons are now treated to a truly unique outdoor dining experience.”

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

Designed over multiple levels, the world-class Veranda SoHo now encompasses several distinct spaces, including a 150-person Signature Room dining area, two distinct cocktail bars, and event space. While the restaurant is now characterized by its outward focus, there is also a seamless continuation of the overall design concept in the form of soft fabrics, bold colors, and natural wood contrasts.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

Comfortable continuity - Meet me at The Jimmy

Equally important was a focus on The Jimmy, the property’s immensely popular 18th floor rooftop bar, which doubles as a pool bar by day. The biggest challenge was how to add some necessary contemporary touches without ruining a good thing. The team decided to maintain the space’s existing footprint, opting instead to refresh the essence of the popular space in order to enhance the experience. Upgrades to the popular nightspot include a completely new bar with additional service station, acoustic improvements, realignments to enable greater production, and contemporary furnishings selected in the image of existing ones, but with different textures and softer fabrics colored in the same blue hue.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

The firm also redesigned the poolside bar as a permanent fixture, highlighted by a newly integrated DJ booth and a reconfigured terrace window that enables the main bar space to fully open to the pool deck. Additionally, in line with the theme of establishing connections with the external surroundings, a very modern communal sink was installed just outside of the unisex bathroom stalls. Positioned in front of an expansive wall of windows, the sink area provides stunning city views from the rooftop establishment.

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

“We set out to capture and preserve the essence of the property, while enhancing its connections to SoHo and softening some of the harder edges of the original design,” concludes John Sunwoo. “We’re very proud of what was a truly collaborative project, and the final result is that every major space of ModernHaus now features a dialogue between the original design and the contrasting intervention.”

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

Team:
Managing Partner(s): John Sunwoo
Project Designer: Anna Kueck
Contractors: Hidden Hill Hospitality
MEP Engineer: Kohler Ronan
Structural Engineer: DeSimone Consulting Engineers
Interior Designer: Wilson Associates
Creative Direction: MA Bowers, Inc
Landscape Architect: HM White
Lighting Designer: Dot Dash

Photographer: Pavel Bendov

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

Material Used:
1. Glass supplier: Vitro Architectural Glass
2. Storefront and Entrance Systems: CR Laurence, Assa Abbloy
3. Doors: Ceco Door
4. Door Hardware: DormaKaba, Hafele
5. Lighting fixtures: Trov, Modulightor, Aldabra, Elemental, Tech Lighting, Bold Lighting
6. Bathroom fixtures: Watermark, Kohler, Moen
7. Architectural Software: Autodesk Revit

photo_credit Pavel Bendov
Pavel Bendov

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Project Credits
Interior Designer
Lighting Designer
Landscape Architects
MEP Engineer
Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More