Mons International Congress Xperience (MICX)
© Hufton + Crow
Product Spec Sheet

ElementBrand
Curtain wallReynaers Aluminium
Carpetsmodulyss
ManufacturersPoltrona Frau Group Contract
ManufacturersCassina
LightingiGuzzini
ElevatorsKone

Product Spec Sheet
Curtain wall
Carpets
Manufacturers
Manufacturers
by Cassina
Lighting
Elevators
by Kone

MICX

Studio Daniel Libeskind as Architects

Designed by Studio Libeskind in collaboration with local partner H2a and general contractor CIT Blaton/Galère the Mons International Congress Xperience (MICX) opens to the public and kicks-off the Cultural Capital of Europe 2015, on January 9, 2015.


Conceived as a new architectural landmark for Mons, the new convention center is a key element in a plan for economic revitalization, and serves as a connector between the old and the new. From the viewing platform at the top, a visitor can spy the 17th-century Belfry tower, a UNESCO Heritage Site, in the historic center of town, a new train station designed by Santiago Calatrava and the La Haine river.


The 12, 500 sq. meter (41,010 sq feet) Centre is an expression of contrasting geometric forms. The Center houses a grand entrance hall, three auditoriums, a multi-purpose event hall, conference rooms, offices, a restaurant, an underground parking and a public roof terrace.


“We used simple, yet dramatic, design gestures, local materials and a flexible program for this modest gem of a building,” said Daniel Libeskind.” We hope the new center brings a fresh dynamic to this area of revitalization in Mons,” adds Libeskind.


Clad in a manner that gives texture and light to the structure, canted ribbon walls of curved champagne, anodized, aluminum wrap the form upwards to a prow that cantilevers over the street to the north. The lower walls are clad with vertical slats of unfinished Robinia wood that echo the trees in a neighboring park. In plan, the Center is a spiral that ascents on its self and articulates a planted green-roof and public terrace. To the north, at street level the façade appears to lift up to reveal a glazed entrance, finished with deep blue aluminum mullions. To maintain the visual integrity of the form, the architect inserted few windows along the ribbon wall—and those are fronted by slats that are rotated to allow for daylight and views. Surrounding the complex is a forecourt of polished, light grey concrete, flecked with bands of Belgium blue stone. These blue bands continue onto the ribbon walls and into the interior forming an irregular pattern that unifies the design.


Visitors enter the space to encounter a bright, open double-height lobby or “Forum”. Here skylights cut through the length of the crescent-shaped space at irregular intervals to usher in daylight, and create shifting patterns of natural illumination. Soft grey concrete floors are cross-hatched with inlaid Belgium blue stone, and a sculptural grand staircase constructed of cast-in-place concrete and finished with a white gloss surface and blue stone steps that lead visitors to the upper auditorium floors.


The Center features three auditoriums of varying sizes: 500; 200; and 100 seats, each fitted with vibrant orange Tangram seats that Daniel Libeskind designed for Poltrona Frau/Cassina. In addition to the Forum, which can host special events, parties and temporary exhibits, the Center features a 380 sq. meter (4,090 sq. ft.) dedicated multi-event space as well as 16 meeting rooms of varying sizes and with flexible layouts.


Sustainability Highly energy efficient, with a green roof, passive shading, night cooling and fitted with photovoltaic cells, the MICX is on track to achieve Valideo status B, Belgium’s equivalent to LEED GOLD.


“For me sustainable building is not a new design trend or an added feature, it is about common sense and quality. If you build in the right way using high-quality materials, innovation and technology, you will create something long lasting and sustainable,” said Daniel Libeskind.


Set to achieve B Valideo status, Belgium's equivalent to LEED GOLD. The MICX’s sustainable highlights include: - green roof above forum for water retention and to absorb heat and reduce demand on heating and cooling systems - 160 sq. m. of photovoltaic solar cells - geothermal heating system - passive shading - high level of insulation - natural, durable materials


Materials Primary structure: cast-in-place concrete Curved ribbon walls: Concrete 3DR system, utilizing mesh in-situ form work Façade: Anodized aluminum / Robinia wood / plaster Prow: Galvanized steel, cladded with anodized aluminum Floors: Light grey concrete with inlaid Belgium blue stone Interior ribbon walls: White plaster Walls: Warm grey wood panels in the lobby, restaurant, and multi-purpose event space and dark brown wood panels in auditoriums Grand staircase: Cast in place concrete with white plaster finish and blue stone steps Auditorium seats: Orange Poltrona Frau/Cassina Windows: Aluminum curtain wall, blue paint finish


Landscaping Surrounding the complex is a forecourt of polished, light grey concrete, flecked with bands of Belgium blue stone pavers

Mons International Congress Xperience (MICX)

H2a Ir Architecte et associés as Architects

Mons, Belgium—Designed by Studio Libeskind in collaboration with H2a and general contractor CIT Blaton/Galère, the Mons International Congress Xperience (MICX) opened to the public and kicked-off the Cultural Capital of Europe 2015, on January 9, 2015. Conceived as a new architectural landmark for Mons, the new convention center is a key element in a plan for economic revitalization, and serves as a connector between the old and the new. From the viewing platform at the top, a visitor can spy the 17th-century Belfry tower, a UNESCO Heritage Site, in the historic center of town, a new train station designed by Santiago Calatrava and the La Haine river. The 12, 500 sq. meter (41,010 sq feet) Centre is an expression of contrasting geometric forms. The Center houses a grand entrance hall, three auditoriums, a multi-purpose event hall, conference rooms, offices, a restaurant, an underground parking and a public roof terrace.


Architectural concept Clad in a manner that gives texture and light to the structure, canted ribbon walls of curved champagne, anodized, aluminum wrap the form upwards to a prow that cantilevers over the street to the north. The lower walls are clad with vertical slats of unfinished Robinia wood that echo the trees in a neighboring park. In plan, the Center is a spiral that ascents on its self and articulates a planted green-roof and public terrace. To the north, at street level the façade appears to lift up to reveal a glazed entrance, finished with deep blue aluminum mullions. To maintain the visual integrity of the form, the architect inserted few windows along the ribbon wall—and those are fronted by slats that are rotated to allow for daylight and views. Surrounding the complex is a forecourt of polished, light grey concrete, flecked with bands of Belgium blue stone. These blue bands continue onto the ribbon walls and into the interior forming an irregular pattern that unifies the design. Visitors enter the space to encounter a bright, open double-height lobby or “Forum”. Here skylights cut through the length of the crescent-shaped space at irregular intervals to usher in daylight, and create shifting patterns of natural illumination. Soft grey concrete floors are cross-hatched with inlaid Belgium blue stone, and a sculptural grand staircase constructed of cast-in-place concrete and finished with a white gloss surface and blue stone steps that lead visitors to the upper auditorium floors.


Congress Center The Center features three auditoriums of varying sizes: 500; 200; and 100 seats, each fitted with vibrant orange Tangram seats that Daniel Libeskind designed for Poltrona Frau/Cassina. In addition to the Forum, which can host special events, parties and temporary exhibits, the Center features a 380 sq. meter (4,090 sq. ft.) dedicated multi-event space as well as 16 meeting rooms of varying sizes and with flexible layouts.


Sustainability Highly energy efficient, with a green roof, passive shading, night cooling and fitted with photovoltaic cells, the MICX is on track to achieve Valideo status B, Belgium’s equivalent to LEED GOLD. “For me sustainable building is not a new design trend or an added feature, it is about common sense and quality. If you build in the right way using high-quality materials, innovation and technology, you will create something long lasting and sustainable,” said Daniel Libeskind.


Mons International Convention Center (MICX)

Poltrona Frau Group Contract as Manufacturers

POLTRONA FRAU CONTRACT AND DANIEL LIBESKIND FOR THE CITY OF MONS


Located between the historic center and the Great Meadows area, the MICX, Mons International Congress Xperience, designed by Daniel Libeskind,is a lever leading to the urban development of Mons and includes 3 theaters with seating up to 800. The building officiallyopens to the public in January and kicks-off the Cultural Capital of Europe 2015.


Conceived as a new architectural landmark for Mons, the new convention center is a key element in a plan for economic revitalization, and serves as a connector between the old and the new. From the viewing platform at the top, a visitor can spy the 17th-century Belfry tower, a UNESCO Heritage Site, in the historic center of town, a new train station designed by Santiago Calatrava and the La Haine river. The 12,500 sq. meter (41,010 sq feet) Centre is an expression of contrasting geometric forms. The Center houses a grand entrance hall, three auditoriums, a multi-purpose event hall, conference rooms, offices, a restaurant, an underground parking and a public roof terrace. The Center features three auditoriums of varying sizes: 500, 200 and 100 seats, each fitted with the vibrant orange “Tangram” seats that Daniel Libeskind designed for Poltrona Frau.


Tangram is an innovative seating concept that combines the functional requirements of auditorium seating with the sumptuous comfort of a lounge chair.


The chair has a wooden structure and a non-deformable fireproof polyurethane padding. The folding mechanism is without any springs and works purely by gravity (which includes noise-damping nylon joints). The chair is available in Pelle Frau® Leather Color System, fabric or velvet covering applied by traditional upholstery system and invisible joints. The metal plates for the floor installation are painted with anti-scratch and shock resistant epoxy-powders guaranteeing a flexible installation and the best fixation.


City of Westminster College
next project

City of Westminster College

Universities
London, United Kingdom - Build completed in 2010
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter