Mont-Royal Residence
Stéphane Groleau

Mont-Royal Residence

MU architecture as Architects

Completed in 1964, this residence located in the heart of one of Montreal's upper class borrows, sitting right at the top of the Mount-Royal, was originally designed by architect Pierre Cantin and was completely renovated to give it new elegance.

 

Embellished with woodwork panels, the rich hues of the ground floor contrast with the light of the second floor and its atrium mezzanine. The property was completely stripped down to make room for lighter, larger and brighter spaces.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

Redesigned for a young family, this vast residence of nearly 10,000 sq. ft. now offers openly connected rooms and optimized spatial fluidity. The atrium, a true centerpiece, reveals a double staircase leading to the mezzanine, which overlooks a bar area with a fireplace adjoining the living room. The kitchen and dining room are fully glazed and lead to a large landscaped courtyard with a swimming pool.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

Adjacent to the large linear kitchen, an extension of the cabinetry conceals storage and access to the garage in the basement. A comfortable dinette area and its access to a private terrace face the street above the garage.

 

Upstairs, the mezzanine lounge room hosts a fireplace, a hidden television, and a huge double-story glass wall that offers a view of Montreal. A large playroom, three children's bedrooms, and two bathrooms complete this level.

 

The lower floor has, among other things, two guest bedrooms, a workout area, a workshop, and a double garage.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

A majestic Atrium

Very special attention was given to the Grand Hall. From the imposing roof projections outside of the double-story vestibule, the entrance sequence of this residence is an architectural journey in itself. As you enter the atrium, art pieces and large walnut woodwork paneling peacefully bring a sense of human scale to the rather intimidating space. The upper walls of this large double-height volume extend into white surfaces and accentuate the impression of space. A very light yet imposing contemporary chandelier slowly descends from the ceiling, the visible structure of which evokes a form of framework hangs in the center of the space.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

Formerly loaded with heavy steel handrails, the double staircases strike with minimalistic glass railings that contribute to the lightness of the place.

 

Specific attention to detail was necessary in the positioning of the numerous wood panels that frame the stairs in order to give a gallery aspect to space. From the split-level landing of the stairs, a large solid walnut door-wall conceals the master apartments which includes a bedroom, a walk-in closet, and a fully-glazed master bathroom overlooking the courtyard.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

Technical entanglements

A true avant-garde design in the 1960s, the residence had a state-of-the-art central ventilation system and even had a radiant exterior entrance staircase. The structure also presented its share of complexity with inverted beams and steel entanglements. The vast double-height atrium also supports a complex triangulated-shaped roof made entirely of mill floors.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

At the time the architect had done an extraordinary job of integrating all the mechanical components in a very subtle way. By opening up widely to create free plans and larger living spaces, hiding this vast ventilation system adapted to the new standards was a colossal task. Structural contortions also had to be made to modify the mezzanine and open up the living areas.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

Preserving the spirit of the house

With its noble materials, its wooden slatted partitions, its latticed ceilings, and its large wood paneling, the contemporary style of the residence evoke the style of some of the great international hotels.

 

The design was carried out in collaboration with the Department of Heritage and the City of Montreal to preserve and beautify, both inside and out, this listed residence known to Montrealers.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

This major and very atypical renovation brought together around twenty professional consultants, engineers, and construction specialists under the direction of MU Architecture, which redesigned all of the 26 rooms of this iconic Montreal residence.

photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau
photo_credit Stéphane Groleau
Stéphane Groleau

 

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersVibia
ManufacturersZehnder
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency
22 Jul 2024 News
Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency

Montreal-based architecture and construction studio Atelier L’Abri has completed the Melba Pav... More

Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More