Mortehoe House

Mortehoe House

Private Houses
Mortehoe, UK

This house in located in a small village on the north Devon Coast.

McLean Quinlan as Architects

The site is accessed down a long drive and the building is tucked up against the slope of the site, to make the most of the long views down to the sea from the upper levels.


A stone gable end is the first glimpse you get of this building, with an industrial chimney, dark against the grey stone. The clients asked us to include some elements of a New England beach house, and so an external material of green oak boarding was used together with the local stone.


Built as a family holiday home, and designed to maximise the number of bedrooms and open living space, the building is simple in form - a neat pitched volume coupled with a generous entrance porch. This porch provides a formal entrance as well as direct access to a large mud room for drying wetsuits from days out surfing and muddy boots from walking the costal paths.


The building is split down the middle by a central stair. On entering, the hall opens up to a double height space with views of the garden. The main living space is open plan, with a separate games space for the children and the practical necessities of a large larder and laundry.


Up the open tread stairs, on the first floor, the split volumes separate the master bedroom suite from the main bedroom wing. Here, a long corridor with a single pane window at the far end, leads to four double bedrooms. Half way along the corridor is a secret stair, tucked among the linen cupboards, which winds up to two further attic bedrooms above.


Project team
Products used in this project
Product Specifications
BrandCategoryProducts
VOLAVOLAManufacturers
Zerrenner Foundation School Unit
next project

Zerrenner Foundation School Unit

Universities
Sete Lagoas, Brazil - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter