MORTUARY IN THE FIELD OF CARTAGENA

MORTUARY IN THE FIELD OF CARTAGENA

Architect
Martin Lejarraga Architecture Office
Location
La Palma, Spain
Project Year
2013
Category
Chapels
David Frutos

MORTUARY IN THE FIELD OF CARTAGENA

Martin Lejarraga Architecture Office as Architects

MORTUARY IN THE FIELD OF CARTAGENA. ‘LA PALMA’ INDUSTRIAL PARK. CARTAGENA A Mortuary in five lessons, with Ed Ruscha


The commission of the Mortuary project starts with the location and management of a plot to raise the building. The property, an insurances company of local and regional scope, wanted to strengthen its customer base with this kind of facility in the area in which it concentrates his operations: the North of Cartagena, between the towns of ‘La Palma’ and ‘Pozo Estrecho’, in the surroundings of the Field of Cartagena and the ‘Mar Menor’ sea.


That was how everything started and how I learned the first lesson of work: nobody wants a mortuary in their neighbourhood.


After many attempts to purchase available plots at different locations, in a drift that progressively and inexorably leads us away from the nearest and accessible places, we just finished in the industrial park.


There, we selected an interesting plot: well proportioned and oriented, and strategically located, open to the general parking area and green zone of the industrial park, in which we could hardly distinguish small artificial stone benches and some scattered cypresses, that no one had noticed, but they add land value to us.


The second lesson was to identify and interpret the location codes, an industrial site made of constructions, that despite their different condition and activity scale -production, exhibition, storage, commercial, etc.-, had some common patterns that gave the whole a strange and complex discrete continuity.


We had the third lesson learned in advance, fit the budget to the limit of viability. With this objective, we adjusted the building functional scheme to minimize it, with the consequent surfaces reduction and the achievement of an accurate and abstract construction.


Inside the building, the continuity provided by the white colour and natural light in its different orientations is qualified by the different size and proportion of successive spaces and textures of the materials that define them.


Designing and constructing all the furniture in the chapel, was more than a lesson a double challenge: to design, in addition to a bench, the set of pieces that form the symbolic and functional elements of the liturgy (the cross, the communion table, the lectern, etc.), and do it with a single system and material: pine wood plank, that in different combinations, allows us to solve an connect all parts of the room.


How to recognize the building in the distance against a backdrop of exotic signs was the last lesson: we support the sign on the top of the facade and cut it out against the sky, no doubt this was the best way to distinguish it from a distant point.


I bet Ed Ruscha himself would have liked it...


Situation ‘La Palma’ Industrial Park. 30593 Cartagena Client Servicios Funerarios del Campo de Cartagena, S.L. Project 2007 – 2012 Built 2013 Builder Sanimar S.L. Architect Martín Lejarraga Technical Architect Manuel Moreno Structure Idee. Eduardo Díez Consultant José Aº Martínez Const. Manager Marco Carselle Photographer David Frutos


Plot Area 1.844,00 m2 Built Area 1.047,40 m2 Budget 550.000 € (VAT excluded) 525 € / m2


Structure Foundation: isolated slabs Reinforced Concrete pillars 25 x 25 cm Waffle slab 30 + 5 cm, recoverable coffers 80 x 80 cm Cantilever, concrete slab 16-20 cm Walls Ceramic brick. Thickness 1 foot Façade Mixed mortar, scraped finished Interior Painted plasterboard, ceramic tiles 15 x 15 cm, lacquered wood, tinted wood Floor Terrazzo micro grain 40 x 40 cm Suspended Ceiling Plasterboard, thickness 13 mm Ext. Framework Thermo-lacquered aluminium 20 microns Glazing Double glazing 3+3/cavity 12/3+3 mm Inner Woodwork Medium Density board. Stainless steel ironwork Curtains Textile: cotton; metallic: aluminium links Furniture Pine wood plank 40 mm, tinted


Trees Grevillea robusta

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
LightingFlos2097
LightingZumtobel Lighting Gmbh
Product Spec Sheet
Lighting
2097 by Flos
St Jakobshalle
next project

St Jakobshalle

Sports Centres and Concert Halls
Brüglingerstrasse 8, 4052 Basel, Switzerland - Build completed in 2018
View Project