Mullet House

Mullet House

Architect
Matt Fajkus Architecture
Location
Austin, TX, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Charles Davis Smith

Mullet House

Matt Fajkus Architecture as Architects

A remodel of an existing 1938 bungalow in an historic central Austin neighborhood, the design aims to preserve the character of the context with a humble front facade, while unfolding and transforming in the back to accommodate small and large social gatherings. The design of the remodel and addition by Matt Fajkus Architecture negotiates a 12-foot drop from the front of the lot to the back with considered landscape design, in concert with modified roofform that allows for three stories in the back. Thus, the “Mullet House” has its name for being modest in the front, with a figural and literal “party” in the back.

 

The house and lot are in the heart of Clarksville, founded by Charles Clark, a freedman, in 1871. It’s the oldest surviving freedomtown - a post-Civil War settlement founded by freed slaves, and as such, is on the National Register of Historic Places. The original house was deemed a contributing structure this historic place, and therefore could not be removed, even though it was in severe disrepair.

 

The symmetrical historical front facade was preserved in its entirety, as approved by Austin’s Historic Landmark Commission, and workshopped in collaboration with the Old West Austin Neighborhood Association.Bricks from other portions of the original house were salvaged and reused on the exterior, and framinglumber was reclaimed from the original house and repurposed as an interior finish material in unexpected and refreshing ways on the main level of the house.A dead tree on the lot was milled to construct the dining table, increasing the connection of the newly-designed intervention to its original surroundings.

 

The west facade, facing a prominent corner in the neighborhood, has minimal openings for solar modulation, but is broken up by the unique brick coursing strategies and extruded metal-clad boxes expressing functions within. A reading nook is one of the expressed cantilevered boxes, as is the vanity in the master bathroom suite.

 

The MF Architecture design choreographs a scripted procession, as the entry sequence starts with a humble and compressed space, finished out with darker wall surfaces and heavy antique furnishings.Continuing toward the back, larger spaces are accentuated with lighter colors, materials, and furnishings, as well as a 2-story graffiti wall – all bathed in natural light from expansive modern openings.The floor level for the kitchen, living, and dining areas extend to an exterior deck which bridges to the roof of the flat-roofed guest house at the very limit of the lot.

 

The staircase is at the center of the scheme and is the functional and symbolic connector of all three levels. The end of the staircase volume breaks away from the orthogonal grid with a diagonal cant that breaks up the east facade and captures unique light and views, all while connecting the old and new in a meaningful home for a young family.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More